Christopher Tolkien, son till JRR Tolkien, är död

Bokomslaget till "The lord of the rings", eller "Ringarnas herre", som den kallas i den svenska nyöversättningen. Arkivbild. Bild: NTB/Scanpix/Berit Roald

Christopher Tolkien, son till författaren JRR Tolkien, har avlidit, uppger Tolkien Society.

Christopher Tolkien ritade många av originalkartorna till sin fars verk, främst av Midgård där "Härskarringen"-trilogin utspelar sig, som senare blev en populär filmserie.

Han fungerande också som redaktör och färdigställde en stor del av de verk av JRR Tolkien som släppts postumt efter 1973.

"Christopher var en hängiven kurator för sin fars arbete och den tidlösa och pågående populariteten i världen som JRR Tolkien skapade är en passande vittnesbörd om de årtionden som han tillbringade att föra Midgård till generationer av läsare", säger Charlie Redmayne, vd för förlaget Harper Collins UK, i ett uttalande till The Guardian.

Christopher Tolkien blev 95 år.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning