Chop suey med köttfilé

Chop suey är en kinesiskt inspirerad rätt som skapades i Amerika. Bild: TT

Chop suey dyker ofta upp på västerländska kinarestauranger. Faktum är att rätten kommer från Amerika där den skapades för drygt 100 år sedan.

För 4 personer, 40 minuter

500 g fläskfilé

2 gula lökar

100 g vitkål

100 g champinjoner

1 grön paprika

50 g bambuskott

1 tsk riven ingefära

3 1/2 dl vatten

1 msk konc. kycklingfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

salt och peppar

rapsolja

Att äta till:

ris

30 g mandelspån

Gör så här:

1. Rosta mandelspånen i torr och het panna. Låt mandeln svalna på tallrik.

2. Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor. Skiva lök, vitkål, champinjoner och paprika tunt. Strimla bambuskotten. Riv ingefäran. Bryn köttet med olja i het panna tills det fått färg.. Salta och peppra och lyft över till en gryta. Fortsätt med att bryna lök, vitkål, champinjoner, paprika och bambuskott. Blanda ned med köttet i grytan.

3. Tillsätt riven ingefära, vatten och fond. Koka upp och sjud under lock i 5 minuter. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud ytterligare 3–4 minuter, utan lock. Smaka av med soja, salt och peppar. Lägg upp och strö över rostad mandelspån. Servera med ris.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning