Chop suey med köttfilé

Chop suey är en kinesiskt inspirerad rätt som skapades i Amerika. Bild: TT

Chop suey dyker ofta upp på västerländska kinarestauranger. Faktum är att rätten kommer från Amerika där den skapades för drygt 100 år sedan.

För 4 personer, 40 minuter

500 g fläskfilé

2 gula lökar

100 g vitkål

100 g champinjoner

1 grön paprika

50 g bambuskott

1 tsk riven ingefära

3 1/2 dl vatten

1 msk konc. kycklingfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

salt och peppar

rapsolja

Att äta till:

ris

30 g mandelspån

Gör så här:

1. Rosta mandelspånen i torr och het panna. Låt mandeln svalna på tallrik.

2. Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor. Skiva lök, vitkål, champinjoner och paprika tunt. Strimla bambuskotten. Riv ingefäran. Bryn köttet med olja i het panna tills det fått färg.. Salta och peppra och lyft över till en gryta. Fortsätt med att bryna lök, vitkål, champinjoner, paprika och bambuskott. Blanda ned med köttet i grytan.

3. Tillsätt riven ingefära, vatten och fond. Koka upp och sjud under lock i 5 minuter. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud ytterligare 3–4 minuter, utan lock. Smaka av med soja, salt och peppar. Lägg upp och strö över rostad mandelspån. Servera med ris.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning