Chokladstrid uppe i EU:s domstol

EU-invånare kan fortsätta att äta norska Kvikk Lunsj. Nestlé har inte lyckats övertyga EU:s domstol om att Kit Kats snarlika form bör skyddas som varumärke. Bild: TT-NTB Scanpix/Fredrik Hagen

Är chokladkakan Kit Kats form så allmänt välkänd och förknippad med namnet så att även formen är att betrakta som ett skyddat varumärke? Ja, hävdar multinationella bolaget Nestlé. Men får inte medhåll av EU:s domstol i Luxemburg.

Tvisten mellan Nestlé och den amerikanska konkurrenten Mondelez, som bland annat äger norska varumärket Kvikk Lunsj, har utkämpats i domstolar i över tio år. Även brittiska Cadbury är inblandat i konflikten.

Kit Kat och Kvikk Lunsj har liknande form med fyra brytbara kexchokladbitar.

European Court of Justice (ECJ) har nu kommit fram till att Nestlé inte har lyckats bevisa att invånare i flera EU-länder förknippar formen med just namnet Kit Kat. Därmed inte sagt att striden är över. Domstolen hänvisar nu ärendet tillbaka till EU:s immaterialrättsmyndighet Euipo, som får ta ställning till om Kit Kats form bör skyddas.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning