Choklad utan socker klassas inte som choklad

Stephanie Seege är född och uppvuxen i Esbo, hon har bott i storstäder som Berlin och New York och har nu slagit sig ned i London, där hon fokuserar på att lansera chokladkakan Kaakao, som görs helt utan mjölk och socker. Bild: Karolina Wiercigroch

Chokladindustrin är överens – det går inte att tillverka choklad utan socker. Finländska Stephanie Seege har motbevisat alla skeptiker: det går visst att söta kakaomassa med dadlar. Men då får godiset förstås inte kallas choklad längre.

– Visst är det konstigt att man får tillverka choklad med hur mycket socker och mjölk som helst, bara där finns en liten gnutta kakao med också. Men lämnar man bort sockret, ja, då får det inte längre heta choklad.

Så säger företagaren, kokboksförfattaren och chokladfabrikören Stephanie Seege, som i våras lanserade sin egen version av choklad, en version som passar också allergiker, veganer, laktosintoleranta och alla som vill veta vad de sätter i munnen. Hennes illegala chokladkaka innehåller bara kakao, kakaosmör, kokosmjölk och dadel.

– Folk älskar tanken på att chokladen är illegal. Men det gör mitt jobb svårare, för hur ska man marknadsföra en chokladkaka om den inte får kallas choklad? frågar hon sig.

Kaakao-chokladen består av fyra ingredienser: kakao, kakaosmör, kokosmjölk och dadel. Kakan med jordgubbssmak innehåller också vanilj och jordgubbar. Enligt EU-direktiv får den inte kallas choklad, för den saknar socker. Bild: Karolina Wiercigroch

Det är de europeiska livsmedelmyndigheterna, som är bundna av EU-direktiv som säger att choklad ska innehålla såväl kakao som socker, som förbjuder Seege att skriva choklad på förpackningen. Produkten heter därför Kaakao och som marknadsområde ser Seege främst Europa och USA.

– Finland och finska ord är trendiga ute i världen i dag, landet förknippas med ren mat och natur, så det var fiffigt att ge chokladkakan ett finskt namn.

Däremot kommer Seege inte att lobba alldeles för mycket för att få godsaken klassad som choklad.

– Jag tror inte att det ligger speciellt högt på EU-tjänstemännens prioritetslista att tillföra dadlar som alternativt sötningsmedel i choklad.

Undviker socker

Även om Seege inte har en utbildning inom livsmedelsbranschen har hon en livslång erfarenhet av hur det är att leva med matallergier och begränsningar.

– Jag är född med en lång rad olika allergier och har testat på alla tänkbara dieter. När jag var barn fanns det en period då jag helst bara skulle äta kokt potatis och morot. I något skede blev jag oerhört trött på att inte kunna tolka innehållsförteckningar på sötsaker, för tillverkarna behöver inte längre skriva ut socker, det kan gömmas bakom namn som stevia, inulin eller dextros.

Själv kom hon till insikt om hur dåligt gluten, mjölk och socker passade henne först under åren i New York, då hon gick till en indisk läkare som uppmanade henne att utesluta dessa ur sin diet.

– Den dieten förändrade mitt liv, jag började må så mycket bättre. Men det var svårt att hitta lämpliga ersättare, året var 2010 och det fanns inte samma utbud av havregrädde eller mandelmjölk i butikerna som i dag. Speciellt svårt var det att hitta sötsaker som passade mig.

Hur kom du på tanken att ersätta socker med dadel i choklad?

– Jag hade redan tidigare, tillsammans med en annan tjej, experimenterat med ett recept som innehöll fikon som sötningsmedel. Men fikon är många gånger dyrare än dadel som råvara. Konsumenten märker ingen skillnad i smak, så jag ersatte fikon mot dadel och fick en stor schweizisk chokladfabrik att bli intresserad av produkten, säger Stephanie Seege.

Profil

Stephanie Seege

Från: Uppvuxen i Esbo, har sommarstuga i Ekenäs.

Utbildning: Kulturproducent från Novia och magister från Hanken.

Bor: I London sedan sex år tillbaka.

Böcker: Har givit ut kokboken Soulflavours: Inspirerande och lättlagade recept utan användning av gluten, mjölkprodukter, jäst, ägg och raffinerat socker.

Aktuell som: Har tagit fram en chokladkaka som inte innehåller socker eller mjölk och satsar nu på att lansera den i Finland och Storbritannien. Jobbar för större transparens i livsmedelsförpackningar, så att konsumenterna vet vad de köper.

Det som fick den schweiziska fabriken att ta sig an en helt ny och främmande produkt, efter att i över hundra år ha tillverkat traditionell choklad av de största europeiska varumärkena, var möjligheten att slippa sockerskatten.

– Sockerfri choklad är framtiden, alla chokladtillverkare vill komma på ett sätt att slippa betala sötsaksskatt. Men hittills har de alla hävdat att det är omöjligt att tillverka en krämig och god choklad utan socker. Det var inte många som trodde på min choklad med dadlar heller, säger Seege.

Nu väntar hon med spänning på hur den finländska marknaden ska ta emot den nya produkten. Kakorna säljs också i New York, Hong Kong, Tyskland, Nederländerna och snart i Sverige.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning