Choklad och kortspel förgyller kvällen – på Skolmusik är det lika roligt utanför som på konserten

Det var full rulle utanför Botniahallen innan det var dags för Skolmusiks första festkonsert i går kväll. Bild: Johan Hagström

Det var full rulle utanför Botniahallen innan det var dags för Skolmusiks första festkonsert i går kväll.

Utanför Botniahallen stod tiotals skolbussar uppradade och hundratals skolelever umgicks i gräset och njöt av det vackra vårvädret innan det var dags att äntra scenen för festkonserten. I gräset satt bland annat Alex Nyman, Elin Häggman och Anette Backlund från Purmo skola.

– Nästan allt har varit roligt under Skolmusik, säger Backlund.

När de sista raderna sjungits blir det hemfärd mot Purmo igen och i bussen väntar välförtjänt choklad.

– Vi köade i 45 minuter för att få choklad, men det var det värt, men vi får inte äta det innan konserten, säger Backlund.

Purmo skola har länge övat inför festkonserten, men ifall någon skulle missa texten eller rösten skulle svika under uppträdandet gör det ingenting.

– Det hörs inte, säger trion.

Ingrid Sundman och William Palin från Åshöjdens skola i Helsingfors berättar att de haft det roligt under festivalen. Palin säger att det roligaste har varit att spela kort och ta de lugnt på morgonen. De har lugna nerver inför festkonserten.

– Jag är inte nervös, säger Sundman.

Det var en mäktig känsla i luften när konserten inleddes och skoleleverna reste sig upp och tog ton under ledning av dirigent Ralf Nyqvist. Det rådde ingen brist på entusiasm bland eleverna; de fick äntligen visa upp vad de övat på under hela våren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning