Chockerande behandling på Aalto-universitetet

Vad är det för fel på skolans ledning som tydligen duperats av läraren?

Jag läste Long Play-artikeln (HBL.fi 18.9) om hur modeelever behandlas i Aalto-universitetet av en lärare i hög position. Som utexaminerad från samma skola är jag helt chockerad.

Jag hade fantastiska lärare som gav mig möjlighet att utvecklas till en internationellt erkänd pälsdesigner. Jag har berättat om mitt yrke för studeranden i Finland, Fashion institute of Technology, New York och Konstfack i Stockholm. Jag har representerat Finland vid viktiga statsbesök. Exporterat till kända firmor i Amerika, Europa och Japan. Varit med i en tävlingsjury arrangerad av Saga för en modeskola i London. Som elev var jag osäker, ofta missnöjd, men hade tack vare familjefirman fått lära mig hur produktion, marknadsföring kundbetjäning med mera fungerar. I pälsvärlden duger det inte att designa plagg som inte kan säljas. Att en stackars elev satsat 3 000 på ett visningsplagg och att någon varit tvungen att köpa dyra skor till visningen är oförsvarligt.

Elevarbeten är sällan bra. Oftast dyker ordet överdesignat upp. Med arbetserfarenhet och elevens egen utveckling blir några framgångsrika. I skolan syns det inte alltid vem. Som lärare tycker jag att man skall undvika att pracka på sin egen smak. Helst inte ens visa sina egna arbeten. Arbetsmoral, respekt för deadlines, välgjorda skisser, närvaro på lektioner med mera kan läras ut, men elevens egen kreativitet bör lockas fram och uppmuntras, inte sablas ner.

Förra våren visades Aalto-elevernas modevisning i långa inlägg på Facebook. Personligen tyckte jag att man hade tappat närheten till det verkliga livet. Att nu få läsa om bakgrunden till svett, tårar och ekonomiska uppoffringar känns verkligt olustigt.

Vad är det för fel på skolans ledning som tydligen duperats av läraren?

Tua Rahikainen, designer, fotograf, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning