Chilidogs

Klassisk amerikansk chili dog. Det vill säga en hot dog med hemgjord chili på. Så gott! Bild: Janerik Henriksson/TT

USA är hot dog-landet nummer ett. Här finns även chilidogs, det vill säga grillad korv med chili ovanpå. Den här varianten platsar i fredagsmyset.

För 8 stycken, 60 minuter

8 korvar av god kvalitet

8 korvbröd

senap, gärna amerikansk

2 silverlökar, hackade

1 kruka färsk koriander

Chili:

1 chorizo, tärnad

olivolja

300 g nötfärs

2 gula lökar, hackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 tsk chiliflakes

2 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 burk valfria bönor, à 400 g

2 1/2 dl hönsbuljong

1 torkad anchochili (kan uteslutas)

1 tsk torkad oregano

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Stek chorizo i en skvätt olivolja tills den får lite färg. Lyft upp och lägg åt sidan, men spara stekfettet i pannan. Stek mjukstek lök, vitlök och köttfärs i chorizo-oljan. Tillsätt kanel, chiliflakes, spiskummin och tomatpuré. Låt fräsa en stund tills det börjar dofta.

2. Häll på krossade tomater, bönor, chorizo och buljong. Lägg i den hela anchochilin och låt puttra i minst 45 minuter, tillsätt oregano mot slutet och fiska upp anchon (du kan hacka och lägga tillbaka den för extra hetta). Smaka av med salt och peppar.

3. Grilla korvarna över direkt värme i 6–8 minuter tills de får fin färg och är genomstekta. Värm bröden och bred på senap. Toppa med korv, rejält med chili, lök och koriander.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning