Chiles starka kvinna väntas bli FN:s människorättschef

Chiles före detta president Michelle Bachelet talar inför FN:s generalförsamling 2017. Bild: TT/AP/Frank Franklin II

Michelle Bachelet, barnläkaren som sadlade om till politiker och blev Chiles första kvinnliga president, väntas på fredagen godkännas som FN:s nya människorättschef. Hon ersätter den frispråkige Zeid Ra'ad al-Hussein.

Om FN:s generalförsamling på fredagseftermiddagen godkänner Michelle Bachelet kommer hon att ersätta den frispråkige jordaniern Zeid Ra'ad al-Hussein som kliver av sin post den sista augusti. Han har bland annat gjort sig känd för hård kritik mot USA:s president Donald Trump – och FN-chefen António Guterres har försökt att få Zeid Ra'ad al-Hussein att tona ner sin kritik mot Washington på temat mänskliga rättigheter.

– Man vinner ingen respekt genom att vara tyst. Vi skambelägger inte regeringar, de drar skam över sig själva, sade den avgående människorättschefen under sin sista presskonferens.

Vidgade aborträtten

Bachelet var Chiles president 2006–2010 och 2014–2018. Däremellan var hon chef för FN-organet UN Women. Under sin tid som president i Chile införde hon bland annat gratis utbildning, vidgade aborträtten och genomförde stora omläggningar inom skatte- och arbetsmarknadssektorn.

António Guterres nominering av Bachelet har fått blandande – men mest positiva – reaktioner. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har i en kommentar dock antytt att man inte kommer att tolerera att Bachelet följer i sin företrädares fotspår:

– FN:s människorättsråds misslyckande gör valet av näste människorättschef extra viktigt. Det är viktigt att generalsekreterarens val, Michelle Bachelet, undviker tidigare misstag.

"Själv ett offer"

Kenneth Roth, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, är mer positiv.

– Som ett offer själv har hon ett unikt perspektiv på rollen och vikten av att försvara de mänskliga rättigheterna. Människor världen över är nu beroende av att hon offentligt och kraftfullt försvarar dem, särskilt när de skyldiga är mäktiga.

Bachelet satt fängslad under Augusto Pinochets styre och levde i exil under flera år för sitt motstånd mot diktatorn.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02