Chile segrade i Copa America efter straffdrama

Chiles Arturo Vidal i kamp om bollen med Argentinas superstjärna Lionel Messi. Bild: JASON SZENES

Det blev en repris på förra årets Copa Américafinal – Chile mötte Argentina, matchen gick till straffar och Chile vann med 4–2, och försvarade sin titel som regerande Copa América-mästare.

Chile är fortfarande sydamerikansk mästare i fotboll.

För andra året i rad besegrades Argentina efter straffläggning i finalen av Copa América, i USA.

– Vi har skrivit om Chiles fotbollshistoria, säger turneringens bäste spelare Alexis Sánchez.

Eftersom det i år är 100 år sedan den första upplagan av de sydamerikanska mästerskapen spelades, 1916, hölls en jubileumsupplaga av turneringen som vanligtvis spelas vart fjärde år.

Och precis som 1916 slutade Argentina tvåa i turneringen. Nu efter en dramatisk straffläggning.

Finalen på MetLife Stadium i East Rutherford, New Jersey, fick en het och intensiv inledning. Chiles centrala mittfältare Marcelo Diaz drog på sig två gula kort på 28 minuter och visades ut.

Innan halvtidsvilan skulle också Argentina decimeras när vänsterbacken Marcos Rojo fick se rött efter en vårdslös tackling på mittfältaren Arturo Vidal.

Inget av lagen lyckades ta vara på de förstorade ytorna och det var mållöst efter 90 minuter. Även förlängningen slutade utan mål och finalen fick avgöras på straffar.

Messi missade

Precis som i förra årets final i den chilenska huvudstaden Santiago skulle "La Roja" gå segrande ur straffdramatiken. Argentinas stjärnanfallare Lionel Messi – som efter matchen meddelade att han slutar i landslaget – och centrala mittfältaren Lucas Biglia missade två av lagets fyra första straffar. Samtidigt som Vidal var den ende som missade för Chiles del. Inbytte Francisco Silva kunde sedan sätta den avgörande bollen som förkunnande en 4–2-seger efter straffläggning.

– Jag finner inga ord för att beskriva mina lagkamrater. Det är overkligt att det händer. Vi är mästare, efter seger mot Argentina. Jag hoppas vi inspirerar kommande generationer och att de kommer att arbeta ännu hårdare, säger Chiles anfallare Alexis Sánchez till La Tercera.

Bäst i turneringen

Den 27-årige Arsenalspelaren fick utmärkelsen som turneringens bäste spelare.

Argentinas förbundskapten Gerardo "Tata" Martino, som nu ser ut att lämna sin post, var besviken efter förlusten.

– Vi skulle ha avgjort efter 90 minuter, säger han enligt Vavel.

Argentina har inte vunnit Copa América på 23 år, sedan 1993.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning