Chernobyl-regissören: "Det jag gör från och med nu måste ha ett syfte"

– Egentligen handlar "Chernobyl" inte främst om kärnkraftens risker utan om faran med lögner och mörkläggning, säger regissören Johan Renck i en intervju för Dagens Nyheter. Bild: TT/Adam Ihse

Tv-serien "Chernobyl" på HBO har gjort succé och den svenska regissören Johan Renck har plötsligt ett finger med i energipolitiken. Nu berättar mannen, som slog igenom som Stakka Bo, om sitt arbete i en intervju för Dagens Nyheter.

I veckan sändes det sista avsnittet av streamingtjänsten HBO:s serie "Chernobyl", som har regisserats av svenske Johan Renck. Att kalla serien för en succé är en underdrift – den har hyllats av såväl kritiker som tittare, världens största kändisar twittrar om den och den är en av de högst rankade serierna någonsin på sajten Imdb med 9,7 av 10 i betyg.

Kärnkraftsmotståndare tipsar om den medan andra har menat att den inte ska tas på för stort allvar. Hur som helst har den aktualiserat en diskussion om kärnkraft, drygt trettio år efter Tjernobylolyckan.

I en intervju för Dagens Nyheter berättar Renck om hur arbetet med "Chernobyl" förändrat hans sätt att se på sitt jobb:

– Det jag gör från och med nu måste ha ett syfte. Stimulera till något slags tanke. Bära på en mening. Man börjar läsa manus med andra glasögon efter en sådan här erfarenhet. Jag är självlärd som filmare och var tidigare mer upptagen av att lära mig mediet som sådant. Ens motiv till att göra film förändras, säger han.

Renck slog igenom som musiker som Stakka Bo på 1990-talet och har gjort musikvideor, reklamfilmer och senare också tv-serier. Och nu då Chernobyl, som skildrar kärnkraftsolyckan 1986 i Tjernobyl norr om Kiev i dåvarande Sovjetunionen.

Renck säger att serien kramade ur honom ett konstnärligt patos.

– Att se till att dessa människors röster blir hörda. Att låta den här historiska händelsen ta plats i vårt kollektiva minne. Det har varit lite omvälvande för mig i relation till mitt jobb.

Serien hade premiär i början av maj och sändes i fem avsnitt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning