"Chernobyl" lockar turister till Litauen

Det avvecklade kärnkraftverket Ignalina i östra Litauen var inspelningsplats för "Chernobyl". Bild: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Det avvecklade kärnkraftverket Ignalina i östra Litauen har blivit ett hett turistmål efter HBO-seriens succé.

Ignalina var en av inspelningsplatserna för "Chernobyl" då det har likheter med Tjernobyls kärnkraftverk, vars förödande olycka 1986 skildras i serien.

Det i dag avvecklade kärnkraftverket, som byggdes när Litauen var en del av Sovjetunionen, lockade turister redan innan "Chernobyl" hade premiär, men succéseriens genomslag har ökat besökarantalet avsevärt.

På Ignalina hålls numera guidade turer på tre timmar där besökare kan klä sig i vita rockar och trycka på knappar i ett kontrollrum som byggts upp för att likna det i HBO-serien.

I juli besöktes Ignalina av 900 personer och de guidade turerna är nästan helt fullbokade året ut. HBO-seriens succé har även lett till att turistbesöken till Tjernobyl i Ukraina har ökat stort.

"Chernobyl", som har regisserats av svenske Johan Renck, är nominerad till 19 Emmys.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning