Chelsea till historisk Champions League-final

Chelseas spelare hade alla skäl att jubla. På söndagen säkrades klubbens första Champions League-final på damsidan. Bild: John Walton/AP/TT

Chelsea vände en nagelbitare till semifinal mot Bayern München och gick vidare med sammanlagt 5–3.Klubben är därmed klar för sin första Champions League-final på damsidan, mot Barcelona på Gamla Ullevi den 16 maj.

Chelseas 4–1-seger hemma mot Bayern München gav 5–3 totalt och skickade Londonlaget till Champions League-finalen i Göteborg. Där väntar Barcelona, som slog ut Paris Saint-Germain i den andra semifinalen.

Det är första gången som Chelsea når final i turneringen på damsidan.

Skadefri kapten

Chelseas tränare Emma Hayes kunde glädjas åt att ha lagkaptenen Magdalena Eriksson tillbaka i startelvan efter skada. Däremot valde hon att byta ut en annan svenska, vänsterbacken Jonna Andersson, som hade det tufft på sin kant i det första semifinalmötet. I stället fick unga Niamh Charles chansen från start.

Just det bytet hade kanske ingen avgörande effekt men Chelsea fick oavsett en smakstart när Samantha Kerr spelade fram Fran Kirby till 1–0 redan i den tionde minuten. Då var Chelsea vidare på fler gjorda bortamål.

Ordningen var dock snart återställd. Strax innan halvtimmen var spelad rensades en Bayern München-hörna undan av Kirby, men inte bättre än att den hamnade vid Sarah Zadrazils fötter. Österrikiskan var långt från målet, men det bekymrade henne uppenbarligen inte. 28-åringen tryckte till på halvvolley och bombade upp kvitteringen i det högra krysset – ett drömmål och otagbart för Chelseas målvakt Ann-Katrin Berger.

Dansk matchvinnare

Men hemmalaget skulle återta ledningen strax före halvtidsvilan. Återigen ställde Kerr och Kirby till med problem för Bayern-försvaret och när den senare fälldes gav det Chelsea ett ypperligt frisparksläge vid straffområdesgränsen. Ji So-yun träffade först muren men returen hamnade åter hos sydkoreanskan, som drog till igen och fick se bollen hitta nätmaskorna i det bortre hörnet.

Inför andra halvlek var det då helt jämnt och en förlängning hängde i luften.

Pernille Harder ville annorlunda.

Med sex minuter kvar av ordinarie tid skickade Jessica Carter in ett inlägg från högerkanten, och den danska anfallsstjärnan stormade fram och mötte bollen perfekt med pannan.

Målet betydde 3–1, men spänningen var långt ifrån över. Ett Bayern München-mål var allt som krävdes för att vända på det hela, och nog var det nära. Särskilt Klara Bühl fick ett ypperligt läge i slutet, men Ann-Katrin Berger gjorde en suverän benparad.

I slutminuterna kastade Bayern München upp allt i offensivt straffområde, inklusive målvakten Laura Benkharth. Då kontrade Chelsea och Fran Kirby kunde rulla in slutresultatet till 4–1 i det övergivna målet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning