Chefstränaren Suoraniemi lämnar handbollslandslaget

Tommy Suoraniemi. Bild: Handbollsförbundet

Handbollsförbundet ville gärna att Tommy Suoraniemi fortsätter som chefstränare för damernas landslag. – Men det är dags att ge ifrån mig ansvaret, säger han.

Suoraniemi avgår efter tre år som chefstränare för damernas handbollslandslag. Hans sista uppdrag blev EM-förkvalsturneringen i Grekland förra helgen, där Finlands saldo blev två förluster och en oavgjord match.

– EM-förkvalet var en besvikelse, för vi spelade inte på vår egen nivå och tog inte det steg framåt som vi kunde ha tagit. Vi saknade några nyckelspelare, men oavsett borde resultaten ha varit bättre, säger han.

– Vi fick ändå mycket erfarenhet igen.

Två steg framåt

Då Suoraniemi tog över som chefstränare i september 2016 var målet att föra det föryngrade damlandslaget närmare den europeiska eliten. Laget har samlat erfarenhet i VM- och EM-kval samt internationella turneringar.

– Ibland tar man två steg framåt och ett steg bakåt med ett ungt lag. Det behövs långsiktighet och tålamod, säger Suoraniemi.

– Vi har ett motiverat och ambitiöst lag som det är bra att gå vidare med. Jag är också nöjd med att vi fått spelare i utländska serier, där det säkert är utvecklande att spela.

"Nöjda"

Handbollsförbundet hade gärna fortsatt med Suoraniemi i ledningen. Han fortsätter som chefstränare för de år 2000 födda flickorna fram till EM i juli, men upplever att han gjort sitt med landslaget.

– Det är dags att ge ifrån mig ansvaret. Jag önskar allt det bästa för laget.

Enligt träningschefen Ken Sirenius har landslaget nått en ny nivå under de tre åren med Suoraniemi. Verksamheten har blivit mer professionell. En ersättare utnämns i juni.

– Vi är mycket nöjda med Tommys insats. Tack vare honom har unga damspelare vågat söka sig utomlands, vilket är extremt viktigt för deras utveckling och erfarenhet, säger Handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning