Chefredaktörer klandrar regeringen för dold coronaberedning

STT:s ansvariga utgivare Minna Holopainen leder chefredaktörernas förening, som slår larm om öppenheten under undantagsförhållanden. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Öppenhet ska gälla också då det råder kris och undantagsförhållanden, säger Chefredaktörernas förening i ett utlåtande där den klandrar statsrådet för hemlig beredning av till exempel utegångsförbud.

Det senaste exemplet på dold beredning är förslagen till hur rörelsefriheten kunde begränsas. Planeringen har skötts av statsrådets kansli, men skisserna har veterligen sänts till olika ministerier för kommentarer. Planerna har dock inte öppnats upp offentligt, även om detaljer läckt ut till medier.

Chefredaktörernas förening är oroad över bristen på öppenhet, och påtalar att det var svårt för journalister att få ut information redan i våras.

"Det är nödvändigt att kunna föra en samhällelig debatt om åtgärder som drastiskt påverkar medborgarnas vardag, också under beredningen. Enligt lagen om offentlighet är också information som gäller beredskap under undantagsförhållanden offentliga i normal ordning, ifall det inte innebär att det skadar beredskapen. Det är svårt att se hur öppenhet skulle kunna skada beredningen av begränsningarna på rörelsefriheten", skriver föreningen.

Oro väcker också regeringens beslut att ta i bruk paragrafer som centraliserar kommunikationen och eventuella konflikter kring myndighetsansvar till statsrådets kansli. Att kommunikationen centraliseras får inte innebära att kommunikationen minskar eller att informationsgången försvåras ytterligare, påpekar chefredaktörerna.

"De svepande formuleringarna möjliggör att myndigheters eller kommuners möjligheter att för fram sina åsikter i tvistefrågor försvåras. Redan det att paragraferna föreslås har enligt chefredaktörernas observationer minskat vissa aktörers vilja att kommentera frågor under beredning."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning