Chefredaktörer bestörta över husrannsakan

Riikka Venäläinen är chef för aktualiteter på Yle.Bild: HBL-arkiv/Tor Wennström

I Yles morgonprogram ställde sig två chefredaktörer frågande till den husrannsakan som utförts hemma hos Helsingin Sanomats journalist.

– Den här utvecklingen är ganska allvarlig. Vi är inte vana att uppleva sådant här i vårt västerländska samhälle och det finns skäl att vara oroad, säger Riikka Venäläinen som är chefredaktör för aktualiteter på Yles redaktion i Yles morgonprogram.

Arno Ahosniemi, chefredaktör på Kauppalehti, tycker det är förundransvärt att man dessutom rubricerar det skedda som ett brott.

– Jag kan inte dra mg till minnes att något liknande skulle ha inträffat förr, säger han i Yles morgonprogram.

Det hela handlar om en artikel om publicerats i Helsingin Sanomat där journalisten redogör för en hemlig underrättelsetjänst som upprätthålls av Försvarsmakten. Artikeln grundar sig på flera hemligstämplade dokument.

– Då man publicerar sådant här material borde man alltid ta ställning till vad man åstadkommer, om informationen är sådan som varje medborgare borde få ta del av. Det är det som är frågan här, säger Venäläinen som inte ser något i artikeln som kunde tänkas äventyra landets säkerhet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00