Chefredaktören: HBL:s valbevakning är gratis – i demokratins namn

HBL:s team, och några stödkrafter, är redo att bevaka valet för er kära läsare. Bild: Karl Vilhjálmsson

Vi är redo, vi är taggade. På HBL:s redaktion laddar vi upp för en av de mest spännande kvällarna på länge – riksdagsvalet 2019 har nått sin kulmen. Vi vill att så många medborgare som möjligt har en chans att följa med resultatet och därför är allt innehåll om valet gratis för alla i kväll.

Det känns i luften. Kollegerna är glada, nästan uppspelta när vi träffas för en sista genomgång på hemmaredaktionen under nyhetschef Richard Nordgrens ledning. I köket står sallad och bröd uppdukat, liksom choklad och lösgodis. Tanka den som vill.

Sedan är det bara att följa manuset; var och en vet exakt vart den ska styra och vad den ska göra i kväll. Det är som att följa med en välsmord brandövning för de politiskt insatta journalisterna, fast nu är det på riktigt. Frågan är hur brännhett det blir och vilka överraskningar vi kommer att få uppleva. Kommer något parti att få ett understöd som överstiger 20 procent? Kommer vi att känna en ny "jytky" under våra fötter? Att nästa statsminister är en man torde vara givet, men vad heter han? Och hur går det för SFP, i Egentliga Finland och överlag? Vinnare, förlorare – för en del blir detta den söta segerns kväll, för andra det bittra nederlagets.

HBL finns med på valvakor och i Lilla parlamentet, vi följer med reaktioner och resultat, och genom livechatt, text, bild och video målar vi upp kartan över vårt lands politiska färger och riktning under de kommande fyra åren.

Vi har några gastkramande timmar framför oss, så häng med! Allt innehåll om riksdagsvalet är gratis i kväll, oberoende av om du är prenumerant eller inte. Vi vill att du ska vara på kartan, på Finlands framtida karta. Det är viktigt – i demokratins namn.

Följ vår direktrapportering från valkvällen!

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning