Chaufför satte eld på skolbuss i Italien

Polis och brandkår utanför den utbrända bussen. Bild: TT-AP/Daniele Bennati

En busschaufför i Italien kapade och satte eld på sin egen skolbuss i protest mot landets migrationspolitik, enligt polisen. Ombord på bussen fanns 51 barn, som undkom med lättare blessyrer.

Ett videoklipp från händelsen visar hur den 47-årige busschauffören rammar flera bilar på en motorväg i närheten av Milano. Barn och lärare som befann sig ombord på bussen säger till italienska medier att föraren sagt att han försökte ta sig till en startbana på stadens internationella flygplats, och att han hotade med att hälla bensin över barnen och tända på.

Han ska dessutom ha anklagat Italiens vice premiärministrar Matteo Salvini och Luigi Di Maio för att vara ansvariga för att afrikanska migranter drunknar på Medelhavet.

Polisen larmades till bussen och slog sönder rutorna, och barnen kunde därefter fly innan bussen totalförstördes av lågorna. Polisens talesperson säger att chauffören ropat: "Stoppa dödsfallen till havs, jag kommer att genomföra en massaker".

Omkring 2 300 migranter drunknade eller försvann på Medelhavet i fjol enligt FN:s beräkning. Italiens regering som tillträdde i maj i fjol har stängt hamnarna för fartyg som räddar migranter. Människorättsorganisationer hävdar att dödsfallen kan ha ökat eftersom färre fartyg nu patrullerar Medelhavet i jakt på förlista migranter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning