Château de Seguin – fascinerande liten Bordeaux

Château de Seguin 2014. Ungdomligt rött med frisk, druvig, lätt kryddad vänlig doft och medelfyllig smak. Bild: Alko

Under senare år har en lång rad av ”nya” Bordeauxslott dykt upp i den finländska vinvärlden.

Det var en framgång för finländska vinvänner när Alko på 1960-talet introducerade tidigare okända och prismässigt mycket fördelaktiga viner.

Många av dessa är i dag väletablerade vinslott av hög kvalitet. Vindistriktet Bordeaux är välkänt för världens mest nyansrika och delikata viner, men priset har skruvats upp på grund av vinentusiaster i Fjärran östern. Detta har gjort att tidigare mindre kända vingårdar i Bordeaux har fått en chans. En av de mest framgångsrika i denna kategori är Château de Seguin – tidigare i skuggan, nu i solen.

Ett vinslott med ambitioner

Vingården är belägen 15 kilometer öster om miljonstaden Bordeaux, i distriktet Entre-Deux-Mers, "Mellan-Två-Hav", det vill säga Floderna Garonne och Dordogne, som mot väster löper samman till floden Gironde, som gett namn åt hela Bordeauxområdet.

Slottet ägs i dag av familjen Mottet, som köpte det i februari 2013 av den danska vinhandlande familjen Carl. De nya ägarna har höga ambitioner att göra gården till en av de ledande vinodlingarna i området Bordeaux Superieur.

Den nya eran för Seguin började 1985, då odlingarna omfattade 50 hektar, i dag har man det dubbla eller 100 hektar med vinrankor.

De yttre förutsättningarna för druvodling är mycket goda, med Atlantens svala vindar på sommaren, vilka balanserar vinterns köld. Jordmånen är väl ägnad för druvodling med en välbalanserad blandning av sten och lera. Förutom av väderleken skapas ett toppvin av flera essentiella faktorer. Det hela börjar i vingården, förutom jordmånen är naturligtvis druvorna viktiga – hur de beskärs och särskilt volymen som produceras per hektar.

För toppvinet, kallat Carpe Diem, tar man ut bara 35 hektoliter per hektar, för Cuvée Prestige skördas 40 hl/ha och för basvinet 50 hl/ha. Allt detta är ett uttryck för att erbjuda kvalitetsviner med hög koncentration. Följande steg mot ett ädelt vin efter skörden är jäsningen och lagringen. Lagringen sker dels på stålfat, dels på tunna för att få bättre viner.

Musten har jäst på ståltankar med sträng temperaturkontroll för att bevara friskheten i vinerna. Man har 1 200 ekfat, av vilka 150 förnyas varje år.

Vinerna

På Seguin görs ett torrt vitt vin, Sauvignon de Seguin, som till hundra procent är gjort på druvan Sauvignon Blanc. Här används alltså inte druvan Semillon, som oftast är en komponent i vita Bordeauxviner.

På slottet görs också ett mousserande vin enligt champagnemetoden, det vill säga med den andra jäsningen på flaska. Också till detta vin används Sauvignon Blanc. Vinet heter Perle de Seguin.

På röda sidan finns det vin i tre klasser; toppvinet Carpe Diem, som på danskarnas tid hette Cuvée Carl.

På Alko finns basvinet Château de Seguin, som till 60 procent baserar sig på Cabernet Sauvignon, kryddat med lite Merlot och Cabernet Franc. Cuvée Prestige de Seguin, som finns på monopolet, domineras av Merlot (75 procent) kompletterat med 25 procent Cabernet Sauvignon. Tack vare denna druvsammansättning är resultatet ett verkligt högklassigt vin, som får extra krydda av lagring på nya ekfat.

Namnet "Seguin" kommer från visigoterna, och har tolkats som "sig win" (= seger, vän). Château de Seguin är alltså en "segrande vän". Namnet känns rätt!

Château de Seguin på Alko

005001 Château de Seguin 2014. AC Bordeaux Superieur. Frankrike.

Ungdomligt rött med frisk, druvig, lätt kryddad vänlig doft och medelfyllig smak.

Balanserad struktur med tanniner och trevlig frukt.

Pris: 14,59

Betyg:

005406 Château de Seguin Cuvée Prestige 2014. AC Bordeaux Superieur. Frankrike.

Vackert rött med generös doft av svarta vinbär och aromatiska kryddor. Smaken medelfyllig med rätt mjuk karaktär, utmärkt frukt i harmoni med tanninerna samt en lämplig ekton.

Pris: 19,90

Betyg:

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning