Champagnen flödade då samlingspartister firade Niinistös jordskredsseger

Sauli, Sauli, Sauli! skanderade Sauli Niinistös euforiska supportrar då den omvalda presidenten rörd och överväldigad återvände till sin valvaka som redan på ett tidigt stadium hade förvandlats till en segerfest på Gamla studenthuset.

– Kära människor. Ett varmt tack till er! Det är fantastiskt att få vara president för ett så fint land som Finland. Vi ska se till att fortsättningsvis bevara landet så här bra och vi ska beakta dem som också har andra åsikter än vi själva. För däri ligger Finlands styrka, sade Sauli Niinistö då han på valkvällen mötte sina supportrar på segerfesten på Gamla studenthuset.

I sitt segertal påpekade Niinistö att Finland är världens mest stabila land och sade att ett litet och stabilt land är mycket starkare än ett stort och bräckligt.

Sauli Niinistös valvaka på Gamla studenthuset blev redan tidigt på kvällen en vinnarfest då det stod klart att Niinistö gick mot en jordskredsseger.

– Det har varit en fin kampanj och jag har inte behövt vara elak mot någon av mina motkandidater, sade Niinistö efter att han hade äntrat estraden inför jublande anhängare.

Samlingsparti-party

Trots att Niinistö var nominerad via en valmansförening, och inte sitt gamla parti, Samlingspartiet, var valvakan en mycket samlingspartistisk tillställnig. Bland gästerna sågs idel toppolitiker från Samlingspartiet och studenthuset var upplyst med samlingspartistiskt blå discolampor.

Redan då kvällen var ung beställde många Niinistösupportrar in äkta champagne för att fira valframgången.

Orpo: Vi sparar 10 miljoner

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo var snudd på euforisk då det stod klart att Niinistö var omvald med klar marginal.

– Det här visar att finländarna är mer än nöjda med Sauli Niinistö och att han har skött sig väl, sade Orpo som i egenskap av finansminister också gläds åt att staten nu sparar 10 miljoner euro då det inte blir någon andra valomgång.

Då HBL undrar vad de inbesparade pengarna ska användas till svarar Orpo rappt:

– Vi ska avkorta statsskulden med dem. Det skulle säkert också president Niinistö gilla.

Ambassadör Pertti Torstila är belåten över att det blir kontinuitet i utrikespolitiken. Torstila är pensionerad statssekreterare från Utrikesministeriet och har suttit i styrelsen för Niinistös valmansförening.

I valdebatterna har Niinistö ibland fått kritik för att formulera sig kryptiskt, men Torstila har inga problem att tolka presidenten:

– Jag har känt honom så länge att jag vet att det kan finnas en skillnad i hur han ibland formulerar sig och hur han tänker. Niinistös tankegång är mycket tydlig då det gäller substansfrågor, säger Torstila berömmande.

Aira Samulin jublar över Niinistös resultat efter att förhandsrösterna är räknade. Bild: Kristoffer Aberg

Helsingforspolitikern Risto Rautava är sprudlande glad och bedömer att Sauli Niinistös framgång i presidentvalet kommer att smitta av sig så det är lättare för Samlingspartiet att bedriva valkampanj i höst då Finland för första gången väljer landskapsfullmäktige och om ett drygt år då det ska väljas ny riksdag.

Riksdagsledamoten Ben Zyskowicz som har lett Niinistös kampanjarbete i Helsingfors, säger att man utifrån Niinistös jordskredsseger i presidentvalet inte kan dra några slutsatser om hur det går för Samlingspartiet i kommande val.

– Men jag skulle inte vara förvånad om vi om sex år då vi igen har presidentval får se fler kandidater som ställer upp via valmansföreningar.

Valkampanj med flyt. Riksdagsledamoten Ben Zyskowicz och undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen myser på Sauli Niinistös valvaka. Bild: Kristoffer Aberg

Zyskowicz har fått vissa signaler om att några av Samlingspartiets unga medlemmar bojkottade Niinistö och röstade på Nils Torvalds (SFP) på grund av hans Natoståndpunkt.

– Men några stora väljarskaror handlar det inte om även om många i vårt parti gillar Torvalds Natolinje.

Justitieminister Antti Häkkänen säger att han är mycket tillfredställd över att kandidater som Huhtasaari och Väyrynen inte lyckades rubba Finlands utrikespolitiska linje på samma sätt som populister i andra länder har gjort de senaste åren.

– En mer rysslandsinställsam linje fick inget stöd av folket, säger Häkkänen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03