Champagne, snask, gåvor – makalöst slöseri i Olympiakommittén

Chefen för toppidrott i Finska olympiakommittén, Mika Kojonkoski, överräcker en blombukett till brottaren Petra Olli på EM-guldmedaljkaffet på fredagen.Bild: Roni Rekomaa

Finlands olympiska kommitté krävs på över 400 000 euro som staten beviljade i stöd inför OS i Sotji. Enligt ministeriets rapport formligen strödde OK omkring sig av statens pengar.

Ministeriets revisor förundrar sig över att de finländska OK-delegaterna lyckades göra av med en halv miljon euro bara på resor och inkvartering när värdarna bjöd på inkvarteringen.

De pengar som använts härstammar från Tipsbolagets vinstpengar. Det är paradoxalt att idrottsföreningarna alltid har ont om pengar och att största delen av de medel junioridrotten slukar samlas in av föräldrar genom talkoarbeten och korvförsäljning. Olympiska kommittén verkar däremot inte lida av penningbrist.

Iltalehti fick tag på rapporten och kunde i går redovisa detaljer i olympiska kommitténs penninganvändning.

Det visar sig att olympiska kommittén hyrde ett helt hotell i Sotji för 450 000 euro. Avsikten var att hyra rummen vidare åt OS-gästerna, men därav blev intet. Enligt rapporten stod största delen av rummen tomma.

Varför olympiska kommittén över huvud taget gett sig in på hotellbusiness framgår inte.

OK:s generositet när det gällde gåvor och traktering var inte att klaga på. Ok-anställde Mika Kojonkoski råkade fylla 50 år och fick en cykel värd över 2 000 euro i gåva.

På hemresan ville man fira OS-framgångarna och kabinpersonalen fick ladda upp skumpa för 1 200 euro.

OK-delegaternas kappsäckar var uppenbarligen välpackade på avresan för man hade skaffat utrustning för mer än 400 000 euro. Ministeriet har inte fått någon utredning över vad man köpt åt OS-laget, vad personalen fått och vad man eventuellt har sålt.

Mobiler, godis

För att gästerna, delegaterna och idrottsmännen inte skulle få det långtråkigt under OS köpte man också deckare och mobiltelefoner som delades ut och för att muntra upp damerna köptes smycken för 6 000 euro.

Om någon skulle bli sötsugen så fanns det ett lager godis för ett par tusen euro.

Paraplyer hade man också försett sig med åt alla.

Enligt Iltalehtis uppgifter skulle OK ha försett sig med utrustning som var värd över 1 500 euro per skaft.

Ministeriet har nu bett OK se till att mötes- och representationsutgifterna i framtiden hålls på rimliga nivåer.

Enbart i Sotji hade olympiska kommittén 55 000 euro i mötesavgifter. OK har ordnat en lång rad middagar på de dyraste krogarna i Helsingfors, bland annat Savoy. På den middagen deltog Roger Talermo, Anssi Rauramo, Harri Syväsalmi och Susanna Rahkamo. En motsvarande sits på NJK gick på över 2 300 euro.

Revisionsrapporten avslöjar också brister i upphandlingen. Olympiska kommittén har bland annat flitigt köpt tjänster av privata firmor som leds av tidigare idrottsledare.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00