Kontroversielle konstnären Lars Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom på söndagseftermiddagen i kollision med en lastbil på svenska E4:an. Det är oklart vad som orsakade kollisionen.

Konstnären Lars Vilks är död. Arkivbild.
Olyckan inträffade vid halv fyra-tiden på söndagseftermiddagen svensk tid när en lastbil krockade med en civil polisbil som poliserna och Lars Vilks färdades i. Både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken.
Polisen bekräftar för TT att Lars Vilks färdades i bilen.
– Vi utgår från att det är skyddspersonen och de två poliserna, och vi har underrättat anhöriga om det, sade polisens presstalesperson Calle Persson.
Lars Vilks sambo bekräftar för DN att Vilks har omkommit.
Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) beklagar Lars Vilks och polisernas bortgång.
"Oerhört tragiskt med trafikolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit. Lars Vilks som sedan 2010 tvingats leva i ofrihet på grund av att han gjort bruk av sin yttrandefrihet och sin konstnärliga frihet. Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta såhär", skriver hon på Twitter.
Lastbilschauffören fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas.

Kontroversiell

Lars Vilks betraktades allmänt som en kontroversiell konstnär och har varit särskilt omdebatterad sedan 2007 då flera svenska tidningar publicerade teckningar av honom där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för militanta islamister.
Vilks hade livvaktsskydd sedan 2010. Då åtalades amerikanskan Colleen LaRose, känd som Jihad Jane, anklagad för att ha försökt rekrytera personer att mörda Vilks. Den 11 december samma år inträffade terrordådet i Stockholm där Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds, efter att ha skickat brev till TT och Säpo och angett Vilks Muhammedteckningar som ett av motiven till dådet.
I samband med ett framträdande i Köpenhamn 2015 var Vilks förmodad måltavla för en terrorattack där en person sköts ihjäl och flera skadades. Lars Vilks resonerade i intervjuer kring att hans ofta provocerande konst inverkat på privatlivet.
– Det ligger självklart i konstens natur att utmana auktoriteter. I mitt fall har en lång rad osannolika omständigheter skapat ett långvarigt och besvärligt läge. Att konstnärer ska utmana är mer en regel än något som jag ska rekommendera, sade han i en intervju med Marianne Lindberg de Geer för Expressen.

Nimis

Lars Vilks föddes 1946 i Helsingborg. Han utbildade sig i konsthistoria vid Lunds universitet och doktorerade 1987. Vilks arbetade som lärare vid Oslos Konstakademi från 1988 till 1997 och verkade som professor i konstteori vid Bergens Konstakademi fram till 2003.
På 1970-talet började Vilks arbeta med skulpturer, efter att först ha försökt sig på måleri men enligt egen utsago inte ha haft tillräcklig talang. 1980 uppförde han drivvedskonstverket Nimis på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg. Då verket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna.
2016 eldhärjades en dryg fjärdedel av konstverket. När Vilks inledde arbetet med att återuppbygga det dömdes han för förseelse mot områdesskydd.
– Mitt verk är fortfarande kontroversiellt och det håller sig vid liv. Efter 37 år är det fortfarande hett, sade han till TT 2018.
Vilks konstnärskap omgavs mer eller mindre av kontroverser från start. Som en del av den postmoderna konströrelsen såg han sina konceptuella skapelser som en del av ett enda stort allkonstverk. Reaktionerna var en del av verket.
Sina politiska åsikter ville han inte dryfta mer än nödvändigt, trots att han ofta omhuldades av rasistiska organisationer och av Sverigedemokraterna. I en intervju med Aftonbladet 2012 uppgav han att han inte utnyttjade sin rösträtt.
– Man får vara glad för det stöd man får. Men Sverigedemokraterna är en omöjlig politisk hållning för mig. De är ett populistiskt parti, sade han och fortsatte:
– Många tror att jag hatar muslimer och invandrare, men jag har inget problem med människor från andra länder. Jag är själv estländare, sade han.

Bestörtning och sorg

Det är oklart vad som orsakade krocken. Kvällsposten hänvisar till uppgifter om att polisfordonet kom över i det mötande körfältet och kilades fast under lastbilen.
"Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund", säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.
Utredningen om polisens agerande vid olyckan leds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person.
Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom när bilen de färdades i krockade med en lastbil på E4 i Markaryd.

"Oerhört tragiskt"

Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i polisregion Syd, säger i ett uttalande att det är en "oerhört tragisk händelse".
"Nu är det viktigt för oss alla att vi gör allt vi kan för att reda ut vad som hänt på platsen och vad som orsakat kollisionen, samtidigt som vi tar hand om våra medarbetare", säger han.
Regionpolischefen i region Syd, Carina Persson säger i en kommentar på polisens hemsida:
"Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater".
Även politiker – från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till inrikesminister Mikael Damberg (S) – beklagar Vilks och de två polisernas bortgång.
”Vilken fruktansvärd tragedi. Jag tänker på de omkomnas familjer, nära anhöriga, vänner och kollegor. Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, som omkom i arbetet med att försvara vår demokrati. Vila i frid, Lars Vilks och de båda poliserna”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter.
Lars Vilks besök i Helsingfors 2015 orsakade stort polispådrag. Här kan du läsa mer om det.
HBL intervjuade Vilks för knappt två år sedan. Läs hela intervjun här.

ANDRA LÄSER