Inget hopp om överlevande efter skred i Norge

Hoppet om att hitta några överlevande bland rasmassorna i norska Gjerdrum bedöms vara ute. Tre människor saknas ännu efter förra veckans jordskred, utöver de sju som hittats omkomna.

Räddningsarbetare på väg bort från skredområdet i samband med tisdagens nya ras.
05.01.2021 15:30 UPPDATERAD 05.01.2021 16:47
– Den senaste veckan har vi gjort allt vi kan för att rädda liv. Vi har undersökt alla områden där det var möjligt att tänka sig att någon kunnat överleva, säger Ida Melbo Øystese vid den norska polisen på en pressträff.
– Vi har gjort allt som står i vår makt, men denna naturkatastrof har haft betydliga krafter i raset. Vi ser att de som har omkommit har omkommit relativt snabbt.
Sökandet efter överlevande i skredområdet i norska Gjerdrum avbröts under dagen på grund av ett nytt, mindre skred. Ingen skadades i det nya raset.
Polisens besked om att man inte längre tror sig kunna finna någon vid liv är tungt, men väntat, enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Østensen.
Jordskredet ägde rum tidigt på onsdagen förra veckan och en sök- och räddningsinsats har pågått sedan dess.
– Även om vi inte har hopp om att finna fler överlevande så är inte sökandet över. Vi går nu över i en annan fas där vi jobbar på att hitta alla som är borta, säger Ida Melbo Øystese.

ANDRA LÄSER