Thailändarna alltmer otåliga om återgång till demokrati

Thailand har en relativt mild militärdiktatur som tillåter en alltmer öppen debatt. Dock med klara inskränkningar.

Thailands militärdiktator Prayut Chan-ocha sedan kuppen 2014 har inlett en charmoffensiv som tyder på att han själv ställer upp i det mer eller mindre fria val som nu väntas i februari 2019. Fem gånger har valet skjutits upp.
Demonstranterna främst i Bangkok håller fast vid att det ska genomföras i november. Men den lagstiftning som krävs är försenad.
General Prayut har rådfrågat folket vilken politik det förväntar sig av honom, och han reser runt i landet som om det vore en valturné för någon ny partikonstellation.
Thailand har en relativt mild militärdiktatur som tillåter en alltmer öppen debatt. Dock med klara inskränkningar i friheten, lättnader är utlovade tills valrörelsen dras i gång. Hittills har det varit förbjudet att på gator och torg samlas mer än fem personer samtidigt för att diskutera politik.
Åsikter som anses kränka nationen får inte uttryckas, kungahuset får inte kritiseras det minsta. Å andra sidan har kungafamiljen ingen egentlig makt i politiken.
Militären vann sympati i breda kretsar i huvudstaden Bangkok när den för fyra år sedan fick stopp på månader av demonstrationer mot den dåvarande demokratiskt valda regeringen. Blockader och avspärrningar gjorde livet svårt för många.
Stora delar av befolkningen upplever nu en bättre ekonomi. Bnp ökar med cirka 4 procent årligen. Inflationen ligger kring drygt 1 procent, bytesbalansens överskott är stort till följd av turismen. Många nordeuropéer bosatta i landet vintertid bidrar med starkt valutainflöde.
I vintras erbjöd militärjuntan ett par tusen muslimska separatister invid gränsen till Malaysia i söder att slippa straff om de överlämnade sina vapen. Trehundra tidigare separatister visades upp i en fredlig parad inför allmänhet och medier.
Efter 15 års uppror med cirka 7 000 döda väckte amnestin hopp, men anses av andra vara ett PR-trick av regimen.
Tidigare demokratiskt valda premiärministern Abhisi 2008–2011 framträder försiktigt och väntas ställa upp i kommande val. Men inte syskonparet Thaksin och Yingluck Shinawatra, premiärministrar 2001–2006 respektive 2011–2014, som båda befinner sig i landsflykt med fängelsedomar hängande över sig.
Thaksin jagas för skatteflykt sedan han sålt sitt mobilföretag. Systern Yingluck har råkat ut för krav på personlig återbetalning för en ”misslyckad” politik, nästan en miljard euro ska hon betala till statskassan. Inte anklagad för att själv ha tillskansat sig pengar, men för sin regerings stödköp från risodlande småbönder som slutade med kraftig förlust för staten.
Syskonens politiska parti kan mycket väl bli störst i kommande val även om de inte själva vågar vara på plats, partiet är populärt i fattiga områden i norr.
Diktatorn Prayut försöker nu bli alltmer populär med jakt på korrupta ämbetsmän. Men det ger inte alltid önskat resultat. En oberoende undersökning visade att ingen av tio provinsguvernörer, som suspenderats från sina befattningar, kunde överbevisas.
Spänningarna är många i luften – när utlyses valet, ställer juntaledaren upp och blir det en rättvis valrörelse?
Henric Borgström, ekonomijournalist i svensk press, radio och tv.

ANDRA LÄSER