På tv i kväll: Efterlängtat återseende

30 grader i februari är en av de mest uppmärksammade svenska dramaserierna på senare år. Men håller den nya säsongen måttet?

Fortsättning. Glenn (Kjell Wilhelmsen), Oh (Duangjai Hirinsri), Kajsa (Maria Lundqvist) och Majlis (Lotta Tejle) är tillbaka i en ny säsong.
02.02.2016 15:15 UPPDATERAD 19.02.2016 15:16

30 grader i februari sänds i SVT1 måndagar kl. 22 (kan ses i SVT Play i Finland) och i Yle Fem onsdagar kl. 21.

Till de senaste årens bästa svenska dramaserier – ja, vi kan egentligen säga bästa dramaserier i största allmänhet – hör SVT:s 30 grader i februari, vars första säsong sändes våren 2012. Den handlar om några svenskar som av olika skäl flyttar till Thailand – med en sorts flykt från en tidigare livssituation, och ett hopp om ett bättre liv, som gemensam nämnare. Det var ett sällsynt fängslande galleri av personer – ensamme arbetaren Glenn (Kjell Wilhelmsen) som kommer till Thailand för att åtminstone hitta ett resonemangsparti men finner kärleken i form av transkvinnan Oh (Duangjai Hirinsri), den hunsade Majlis (Lotta Tejle) som av misstag tar livet av sin elake make och gör sig av med liket, och den stressade, uppskruvade Kajsa (Maria Lundqvist) ständigt på gränsen till hjärnblödning, som försöker vara en god ensamstående mor till döttrarna Joy (Hanna Ardéhn) och Wilda (Viola Weidemann).
Visst är det med glädje man återser dessa karaktärer när nu den andra säsongen på tio avsnitt startar. Återser är just ordet, eftersom den första säsongen slutade med en tsunamiliknande katastrof, där Majlis verkade vara ett av offren. Men Majlis som gått dykarkurs visar sig vara vid liv och hankar sig fram från dag till dag i en anonym lösdrivartillvaro. I stället skrivs Kajsa ut ur serien, som i stället fokuserar på hennes döttrar och deras relation till sin psykologpappa (Björn Kjellman) – ännu en karaktär som vill väl men gör fel – som de tappat kontakten med. Glenn inte att förglömma, som smärtsamt tvingas konfronteras med sin självbild och homofobi, samtidigt som han och Oh gifter sig och vill ha barn.
Det är på många sätt en typisk uppföljarsäsong som vilar på att tittaren redan känner och har en relation till karaktärerna och deras historia – nya tittare kan bli förbryllade, och kanske också uttråkade. Början är också lite trevande med sitt stillsamma berättande, men karaktärerna är så starka och intressanta att det inte dröjer länge innan serien har en på kroken igen. Det är med ömhet man omfattar dessa kämpande huvudpersoner, när de i den nya säsongen ställs inför nya livssituationer: smärtan hos Glenn när han tvingas revidera sina värderingar och sin självbild, Majlis vars tuffhet och kämpaglöd väcker beundran, och så systrarna som försöker klara sig själva som föräldralösa.

ANDRA LÄSER