Sämst på över 250 år – därför går det så dåligt för Storbritannien

Storbritannien har fått öknamnet ”Europas sjuke man” igen. Men det är inte brexit som ligger bakom landets ekonomiska problem. Orsaken är det som kallas produktivitetsgåtan, säger experter till HBL.

I början av februari ställde brittiska lärare krav på högre lön i en strejk som till sin omfattning var den största under det senaste årtiondet. Storbritannien har drabbats av en rad strejker på senare tid, allt från sjuksköterskor till tågpersonal och brevbärare har strejkat under hösten och vintern.
22.02.2023 20:52 UPPDATERAD 23.02.2023 12:06
Drottningen har dött och hennes son, som fått vänta länge, har blivit kung. Han är långt ifrån lika populär som sin mor och Storbritannien går igenom turbulenta tider. Experter som synar ekonomin ser ett föråldrat land som släpar efter både Tyskland och USA. Tågen är föråldrade och landets fabriker verkar fast i en svunnen tid.
Året är 1901, men det kunde vara i dag. Det säger Nicholas Crafts till HBL. Han är professor i ekonomisk historia vid universitetet i Sussex och ordförande för Storbritanniens Royal Economic Society.
Han lyfter upp perioden som ett exempel på den brittiska ekonomins svagheter. Det är en period där det går att hitta förklaringar till de problem Storbritannien ställs inför nu. Även om dagens utmaningar är större.

ANDRA LÄSER