Finland hakar på Leopardbeslut: "En betydande vändning i Tyskland"

En vändning skedde på onsdagen då Tyskland beslöt att både låta andra länder sända Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina och att sända sådana själv. Finland deltar i samarbetet, men hjälpen kan inte bli omfattande, säger försvarsminister Mikko Savola (C).

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz håller tal till soldater framför en stridsvagn av typen Leopard 2 i tyska Ostenholz i oktober 2022.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
25.01.2023 15:12 UPPDATERAD 25.01.2023 15:16
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har uppgett att Tyskland kommer att tillåta andra länder att bidra med Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina, och att Tyskland kommer att sända 14 stridsvagnar till Ukraina.
Polen är det enda land som officiellt ansökt om tillstånd att sända sådana stridsvagnar, men åtminstone Spanien och Nederländerna har sagt att de är redo att haka på.
– Det är en god nyhet, och en nyhet vi väntat på. Det är en betydande vändning i Tyskland, som möjliggör att man kan stöda Ukraina med tungt försvarsmateriel, säger försvarsminister Mikko Savola (C).
Försvarsminister Mikko Savola (C) säger att Finland är med i samarbetet, och att försvarsmakten ska bereda beslut om hur det ska se ut i praktiken.
Att Finland deltar i samarbetet kring att förse Ukraina med stridsvagnar är klart, men det finns ännu inte ett beslut om huruvida hjälpen kommer att innefatta stridsvagnar och i så fall hur många. Det går statsrådet igenom med Försvarsmakten.
– Finlands andel kan dock inte bli omfattande, säger Savola och hänvisar till Finlands försvarsförmåga som gränsland, och att vi ännu inte är Natomedlemmar.
Hjälp med utbildning är ändå en faktor som väger in. Den möjligheten nämnde också president Sauli Niinistö under sitt besök i Ukraina på tisdagen.
Savola kommenterar inte om hjälpen kan innefatta stridsvagnar, reservdelar, service eller annat materiel, och påpekar att Finland ännu inte öppnat upp detaljer om de tolv leveranser som sänts till Ukraina.
Savola ser det som betydande att Tyskland öppnar upp för beslut i andra länder med Leopard 2-stridsvagnar.
– Nu rör sig bandfordonen, säger han.

”Kanske några stridsvagnar”

Försvarsutskottets ordförande Antti Häkkänen (Saml) klassar Tysklands beslut som ett av de mest avgörande i vapenhjälpen till Ukraina.
– Om tio år kommer det här att vara ett av de historiskt viktigaste besluten för Ukrainas vapenhjälp från väst, säger Häkkänen.
Försvarsutskottets ordförande Antti Häkkänen (Saml).
Han motiverar det med att det uttryckligen gör skillnad för hela lägesbilden på marken, en skillnad som robotförsvar inte räcker till.
– Det betyder inte att Tyskland nu gått in för det ledarskap som efterfrågats, eftersom det skett efter påtryckning, men det innebär att Ukraina under det kommande året kan samla ihop ett försvar som lyckas i markstrider.
– Finlands roll kan vara utbildning, reservdelar, service – kanske några stridsvagnar, men det avgörs i statsrådet. Västra Europa kommer att vara i huvudrollen, säger Häkkänen.

ANDRA LÄSER