Sanna Marin leder nu Socialdemokraterna – ska vinna kommunalvalet

Socialdemokraterna valde ny ordförande under sin 46:e partikongress i Tammerfors.

Statsminister Sanna Marin leder nu Socialdemokraterna.
Som den enda kandidaten i Socialdemokraternas ordförandeval valdes statsminister Sanna Marin på söndagen till ordförande för sitt parti.
– Kiitos, tack. Det är mycket hårt arbete men också många överraskningar bakom den här stunden. Man kan inte planera sitt liv utan måste ta emot det såsom det är.
Marin säger att hon vill finnas till som ledare för ett parti som dess medlemmar kan vara stolta över. Hon efterträder ex-statsministern Antti Rinne, som lett Socialdemokraterna sedan 2014.
Efter ordförandevalet fick Socialdemokraternas partisekreterare Antton Rönnholm förtroende att fortsätta i sitt värv de kommande tre åren. Rönnholm var den enda kandidaten i valet.
Rönnholm riktar ett tack till de partimedlemmar som stött honom under vägen. Rönnholm inleder sin andra period som partisekreterare.
Antton Rönnholm fortsätter som Socialdemokraternas partisekreterare.

Kommunalvalet ska vinnas

Under ett gemensamt presstillfälle säger Marin att hon ser fram emot följande tre år vid Rönnholms sida. Däremot ska det inte ske några enorma förändringar i partiets förfaringssätt efter ordförandebytet.
Det åttaåriga jobbet med att förnya partiets principprogram, som kommer till sin ände under kongressen, har enligt Marin varit bland det mest inspirerande hon varit med om.
– Vi kommer att fortsätta med det visionära arbete vi gjort hittills, modigt och med glödande hjärta, säger Marin.
– Ibland är processen viktigare än målet, säger Rönnholm.
De närmast liggande visionerna har att göra med kommunalvalet i april 2021.
– Målet är att vinna valet, säger Marin.
Inom regeringen har man inte pratat om att flytta på kommunalvalet på grund av den rådande coronavirusepidemin. Marin ser det ändå inte som en omöjlig tanke.
– Kommunalvalets tidpunkt är säkert en fråga som vi får återkomma till ifall läget i Finland och globalt förvärras.
Sanna Marin kommer att hålla sitt linjetal på måndag eftermiddag. Hon väntas bland annat prata om de sysselsättningsåtgärder som Socialdemokraterna förordar.

ANDRA LÄSER