Krönika: Tiga skulle vara guld för Ecclestone och Piquet

Den före detta F1-chefen Bernie Ecclestone och den före detta föraren Nelson Piquet har gjort bort sig igen.

Bernie Ecclestone och Nelson Piquet skämmer ut sig med sina uttalanden, anser Fredrik af Petersens.
I en intervju med i tv-programmet Good Morning Britain har 91-åringen Ecclestone sagt saker som absolut inte hör hemma i dagens värld. Man kan fråga sig om han fortfarande lever kvar i gårdagens värld där han en gång sa att Facebook var något som skulle försvinna om ett par månader. Eller att Hitler inte var så dålig för han fick ju saker gjorda. Att Ecclestone menade byggandet av tyska Autobahn mildrade inte vad han sagt.
För ett par år sedan tyckte Ecclestone att Vladimir Putin skulle bli president för hela Europa för han var den ende riktige starka politikern. Och nu har Ecclestone igen gått ut med osmakliga kommentarer om Putin.
– Han är en förstklassig människa och när det gäller invasionen av Ukraina gjorde han det för han trodde det var rätt att göra det för Ryssland.
Ecclestone framställer Putin som en god man som genom olyckliga omständigheter omedvetet snubblade in i kriget.
När han får frågan om alla dödsoffer inklusive ryska soldater tror man knappt vad man hör.
– Dödssiffran i konflikten inklusive tusentals ukrainska civila var inte med avsikt.
Av någon underlig anledning anser Ecclestone att det största ansvaret för att kriget inte undveks är Ukrainas president Volodymyr Zelenskiys för att han inte förhandlade med Putin, som enligt 91-åringen är en "mycket förnuftig person".
För 14 år sedan sade Ecclestone att han med full övertygelse sympatiserar med autokratiska regimer.
– Jag hatar demokrati som ett politiskt system. Det stoppar dig bara. Jag tror att människor behöver någon som fattar beslut åt dem.
Så fort den ryska invasionen av Ukraina inleddes reagerade det internationella motorsportsförbundet FIA och strök loppet i Sotji, uteslöt det ryska förbundet och alla förare med rysk licens från alla tävlingar godkända av FIA.
F1 var också nu snabbt med att ta avstånd från Ecclestones uttalanden.
– Kommentarerna från Bernie Ecclestone är hans personliga åsikter och står i mycket skarp kontrast till ståndpunkten för de moderna värderingarna i vår sport, skriver F1.
Före detta F1-basen Bernie Ecclestone har gjort bort sig igen.
Ecclestone är inte ensam i stormens öga denna vecka. Hans före detta förare Nelson Piquet orsakade en skandal då han uttryckte sig rasistiskt gentemot Lewis Hamilton. Ecclestone försvarar föga överraskande Piquet som använde sig av n-ordet då han talade om Hamilton.
– Mycket av vad Nelson säger kanske gör många upprörda eller anses vara lite kränkande men det är bara en del av hans konversation och inte värt att nämnas, säger Ecclestone.
För två år sedan reagerade Ecclestone när Hamilton lyfte fram rasismen efter ännu ett fall av dödligt polisvåld i USA.
– Ofta är svarta människor mer rasistiska än vita, tyckte Ecclestone då.
Det är inte första gången som Nelson Piquet orsakar fula rubriker.
1982 var det ett slagsmål mellan honom och Eliseo Salazar i Hockenheim efter en krock. Men det som han fått mest kritik för är de verbala attackerna. Som exempelvis vad han sa om stallkamraten Nigel Mansells fru.
– Om jag hade en sådan ful hustru hade jag kört tävlingar varje dag så jag slapp vara hemma.
Mansell kallade Piquet för idiot och skitstövel. I Mexiko drabbades engelsmannen av en magsjuka och sprang ofta på toaletten. Piquet gömde allt toalettpapper.
När Piquet märkte att Ayrton Senna var Brasliens nya idol försökte han förstöra hans image med att helt offentligt antyda att Senna var homosexuell.
Så sent som 2020 fortsatte Piquet att offentligt prata om Sennas sexliv samtidigt som han själv låtsas vara oskyldig.
– Den enda meningen som kom ur min mun var att gå och fråga honom varför han inte gillar kvinnor. Och sedan skriver journalisten att jag hade tagit upp hans sexualitet.
1994 omkom Senna i Imola och Piquet sade då att det på ett sätt träffade honom hårt. Landsmannen hade varit en svår motståndare och den största talang som sporten sett. I en tv-intervju gjorde han sedan bort sig igen. Han fick frågan om vem som var bäst, Senna eller han.
– Jag, för jag lever ju, löd svaret.
Efter karriären har Piquet arbetat som affärsman i Brasilien och har bland annat åkt fast för skattefusk. Piquet är också en hängiven beundrare av landets mycket kontroversiella och konservativa president Jair Bolsonaro.
Efter den färskaste skandalen beslutade F1 att Piquet inte längre är välkommen på depåområdet.
Då man hör Ecclestones och Piquets färska kommentarer kommer man att tänka på ett gammalt ordspråk: Tala är silver. Tiga är guld.
Aldrig någonsin har det gamla ordspråket passat bättre.

ANDRA LÄSER