”Finnair idkar öppen utpressning mot sina egna anställda, för att kunna skära ner på lönerna”, säger facket AKT

Flygbolaget Finnair ställer in över hundra flyg som skulle gå på söndag och måndag. Orsaken är en strejk som Bil- och transportbranschens förbund AKT har varslat om.

En flygvärdinna på jobbet i Finnairs Airbus A321 Sharklet i Hamburg, Tyskland, 6 september 2013
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
20.11.2022 12:38 UPPDATERAD 21.11.2022 07:56
Facket har förvarnat om strejk inom kabintjänsterna på de flyg som avgår från Helsingfors på söndag, till och med måndag klockan 15.
Kunder på de flyg som har återkallats ska erbjudas ett annat alternativ, meddelar Finnair. Strejkvarslet gäller inte de Finnair-flyg som trafikeras av flygbolaget Norra. Varslet gäller inte heller de flyg där kabintjänsterna sköts av ett annat företag än Finnair, som till exempel på flygen till Singapore, Indien eller Barcelona.
”Vi beklagar djupt det bekymmer och besvär som strejken orsakar våra kunder och vi strävar efter att erbjuda ett alternativt flyg så snabbt som möjligt”, säger Jaakko Schildt, operativ chef för Finnair, i ett pressmeddelande.
Orsaken till strejken är de omställningsförhandlingar som Finnair meddelade att man inleder med kabinpersonalen nästa vecka. Upp till 450 jobb kan försvinna då Finnair planerar att lägga ut kabintjänsterna till ett annat företag.
Enligt Finnair har bolaget fört diskussioner med andra personalgrupper om sparåtgärder och man har nått överenskommelser med de övriga, men inte med kabinpersonalen.
Enligt Bil- och transportbranschens förbund AKT handlar det om en utmarsch, alltså en kortare strejk, där man protesterar mot Finnairs personalpolitik, mot dåligt ledarskap och mot varslet om att säga upp anställda inom kabinpersonalen.
Utmarschen börjar på söndag klockan 15 och fortsätter fram till måndag klockan 15.
Enligt AKT har facket förhandlat med Finnairs representanter och facket lär ska ha kommit med egna förslag till sparåtgärder.
Utmarschen är en protest mot Finnair och AKT beklagar besväret som passagerarna drabbas av.
”Tanken är att väcka det statsägda bolaget Finnairs ledning till att den inte kan ha en personalpolitik där man öppet idkar utpressning mot sin personal, för att kunna skära ner deras löner”, säger Ismo Kokko, ordförande för AKT, i ett pressmeddelande.
Enligt facket är kabinpersonalens personalkostnader bara en liten del av Finnairs utgiftsposter, bara tre procent.
Läs också: Till och med 450 jobb kan försvinna på Finnair

ANDRA LÄSER