Expressen: Farlig finsk styckmördare jagas i Sverige

Polisen söker den tidigare morddömda Markus Pönkä, 33, i Sverige, rapporterar Expressen. Polisen säger att Pönkä kan vara beväpnad.

FNB
25.08.2017 19:54 UPPDATERAD 25.08.2017 20:58
– Det finns vissa tecken på att han kan befinna sig i Sverige. Dyra bilar som har stulits i Finland och sedan hittats i norra Sverige kan kopplas till personer i hans närhet. Samtidigt har vi fått in tips, säger kriminalkommissarie Kaj Björkqvist på Centralkriminalpolisen (CKP).
I maj dömdes Markus Pönkä i sin frånvaro för betalmedelsbedrägeri och i juni utfärdade Helsingfors tingsrätt en häktningsorder då han var misstänkt för sju grova dataintrång.
– Det är vad han är efterlyst för nu. I somras skulle han anmäla sig till fängelset i Riihimäki men i stället så försvann han, säger Björkqvist till Expressen.
Björkqvist tillägger att polisen har mycket mer på Pönkä som man valt att inte gå ut med ännu. Pönkä finns med på Europols lista över mest eftersökta brottslingar.

"Farlig och beväpnad"

Björkqvist berättar för Expressen att Pönkä kan vara farlig.
– Vi har klara tecken i Finland på att han är farlig. Han har haft tillgång till skjutvapen, och andra redskap som han har beställt tyder på att han förbereder något.
CKP vet dock inte vad Pönkä eventuellt förbereder men tidigare har han åtminstone planerat en kidnappning.
Pönkä är känd för att 2005 ha mördat och styckat en 21-årig finsk affärspartner i Tallinn, för vilket han dömdes till ett 12-årigt fängelsestraff. Han frigavs villkorligt 2014.
http://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/domd-styckmordare-fran-finland-jagas-i-sverige/

ANDRA LÄSER