Napoli bättre på allt

Helt oväntat är det inte. Redan under fjolåret stegrades optimismen på San Paolo och i somras pekade många experter ut Napoli som mästarkandidat nummer ett. Inför stormötet i kväll är det Napoli som är i förarsätet medan Juventus desperat försöker klänga sig fast vid kofångaren.

Doldis. Dries Mertens öser in mål i Napoli.
Fyra poäng har Napoli ner till Juve. De sex senaste säsongernas mästare Juventus har också Internazionale framför sig och visst känns det som en riktig sexpoängmatch för den gamla damen som under hösten stundtals sett lite åldersstigen ut.
Då Napoli under sommaren ytterligare lyckats förädla och hitta nya anfallsvariationer samtidigt som försvaret håller allt bättre är det inte särskilt märkligt att maktbalansen sakta men säkert förskjutits söderut.
Maurizio Sarri har under sina 30 månader i klubben lyckats göra ett ojämnt publiktjusargäng till ett solitt topplag som spelar den bästa fotbollen på den italienska halvön.
Statistiken säger inte allt men i en genomanalyserad och extremt konkurrensutsatt toppfotboll spelar siffrorna en central betydelse, om inte annat än då lagets prestationer ska analyseras.
Napoli toppar många kategorier. Laget håller mest boll i serie A, 60,6 procent, passningsprocenten på smått hisnande 88,7 är den bästa och inget lag tar fler skott än Napoli som snittar 18,4 per match.
Napolis offensiv har, med all rätt, fått oerhört mycket beröm under de senaste åren men det är faktiskt defensiven som förbättrats mest denna säsong. Där laget i fjol släppte in 39 mål, lite drygt ett per match, och i viss mån förlorade kampen om ligaguldet där är årets facit 0,64 insläppta mål per match. Fortsätter laget i samma stil har man då serien summeras i maj tappat in ynka 24 bollar. Tre mindre än Juventus i fjol.
Napoli släpper motståndarna till minst antal skott per match, 8,1 och Pepe Reina har hållit nollan näst flest gånger av alla målvakter i höst. Och nej det är inte Gigi Buffon som toppar den statistiken utan Alisson Becker i AS Roma.
Juventus till synes odödliga defensiv har i höst visat sig överraskande sårbar. Skador på nyckelspelare är en orsak, tappet av Leonardo Bonucci som kommit på kant med tränare Allegri en annan och en tredje att det kanske börjar bli lite för många tunga fötter i Juves backlinje.
Mot Napoli tvingas de mesta mästarna till spel utan Giorgio Chiellini och Stephan Lichtsteiner. Hoppet står bland annat till Benedict Höwedes. Tysken är en utmärkt spelare men har en otäck tendens att gå skadad. Någon långsiktig lösning är tysken därför inte.
Att Gonzalo Higuian saknas kan vara bra för argentinaren själv och hela matchen. Higuain svek ju Napoli sommaren 2016 då han lämnade för Juve och den argentinska anfalsstjärnan är lindrigt uttryckt inte särskilt populär i mozzarellastaden.
Sarri har som sagt ytterligare lyckats variera Napolis offensiv. Djupledslöpningarna är oändliga och passningstempot och alla kombinationer som bäst väldigt njutbara att skåda. Många snackar om Marek Hamsik och visst är slovaken naveln i spelet. Samtidigt måste väl Dries Mertens vara den mest underskattade liraren i de stora ligorna. Den belgiska anfallaren öser in mål. Spanjoren Callejon, som aldrig riktigt fick chansen i Real Madrid, har slagit ut i full blom i Neapel. De tre bildar en grym offensiv axel.
Napoli representerar ett nytänk i italiensk fotboll. Ett nytänk där anfall i många fall är bästa försvar. De som kan sin italienska fotboll vet att så inte alltid varit fallet.
Forna Juvebacken, PSG-stjärnan Dani Alves, sade nyligen att han tror att Napolis och Sarris spelfilosofi kan revolutionera hela fotbollen och fotbollstänket i Italien.
Det är mycket sagt i ett fotbollsmässigt konservativt land men med tanke hur det gick för Italien mot Sverige i VM-kvalet känns det onekligen som lite nytänk behövs.
I kväll står nytänk mot rutin. Uppstickaren mot den eviga favoriten även om Napoli är favorit i afton. Tacka bland andra Maurizio Sarri för det.
Fotnot: Napoli-Juventus 21.45 Viasat och Viaplay.

ANDRA LÄSER