Försämrat säkerhetsläge sysselsätter Finlands nya ambassad i Bagdad: "Bättre att följa med läget på plats och ställe, säger ambassadören"

Alldeles nyligen öppnade Finland en ambassad i Bagdad efter en paus på tre decennier. Nya ambassadören Vesa Häkkinen säger att ambassaden har en viktig uppgift trots det försämrade säkerhetsläget.– Det är lättare att följa med utvecklingen när man kan vara i direkt kontakt med irakierna. Vad som händer från och med nu är i Irans och USA:s händer, säger ambassadör Vesa Häkkinen.

Den nu dödade iranske generalen Qassem Soleimani besökte regelbundet Bagdad under hösten. – Jag fick ofta höra obekräftade uppgifter om att han igen hade kommit på besök, berättar Finlands ambassadör i Bagdad, Vesa Häkkinen.
Maria Gestrin-Hagner
04.01.2020 14:31 UPPDATERAD 04.01.2020 19:55
Finlands nya ambassadör i Bagdad, Vesa Häkkinen, har varit hemma i Finland över julhelgen och har följt med de senaste dagarnas händelser i Bagdad på distans. Varje dag har han varit i kontakt med resten av personalen vid ambassaden som öppnades på senhösten. Senast Finland hade en beskickning i Bagdad var för 30 år sedan, men ambassaden lades ner 1991 som en följd av kriget i Persiska viken.

ANDRA LÄSER