Massiv förödelse på Tonga efter vulkanutbrott – askan sinkar hjälpen

Hjälpsändningar har svårt att nå fram till önationen Tonga i Stilla havet, som i helgen översköljdes av tsunamivågor efter ett kraftigt utbrott i undervattensvulkanen Hunga. Inte minst är behovet av färskt dricksvatten akut.

Askan från vulkanutbrottet har lagt sig i ett lager över stora delar av Tonga.
18.01.2022 18:59 UPPDATERAD 19.01.2022 08:35
Huvudön Tongatapus landningsbana täcks av ett tjockt lager aska, som gör att den nyzeeländska militärens flyg med vatten och andra förnödenheter har svårt att landa.
Kommunikationen med Tonga har varit kraftigt begränsad sedan helgen, då den kabel som förbinder önationen med resten av världen har skadats. I det första officiella uttalandet sedan vulkanutbrottet kallar landets regering utbrottet och dess följder för "en katastrof utan motstycke" och säger att sök- och räddningsinsatser efter saknade inleddes tidigt under söndagsmorgonen lokal tid.
Nya Zeeland och Australien har båda skickat militärflyg för att dokumentera skadorna, och bilder visar hur paradisliknande Tongatapu har förvandlats till ett grått månlandskap.
Nya Zeeland hoppas kunna landa med sina flygplan senast under torsdagen, och har även skickat ett av försvarets fartyg till önationen, och ska skicka ytterligare ett fartyg.

Tre döda har hittats

Trots bilderna som kablats ut från Tongatapus uppges just huvudön ha klarat sig bra undan den värsta förödelsen. Där steg vattnet med omkring 80 centimeter och de flesta hus klarade sig utan skador.
– Med tanke på utbrottets kraft och storlek var vi allvarligt oroade, men som tur var drabbades inte de mest befolkade områdena av så katastrofala följder som vi befarat, säger Katie Greenwood på Röda Korset till AP.
De flodvågor som utlöstes av vulkanutbrottet nådde såväl till Nya Zeeland som till Kaliforniens kust. I Peru har två personer drunknat och en oljeläcka rapporterats sedan vågor satt ett fartyg som höll på att lasta olja vid ett raffinaderi i gungning.
I Tonga har tre dödsfall hittills rapporterats. En 50-årig brittisk kvinna som bodde i landet omkom sedan hon svepts iväg i vattenmassorna. Under tisdagen meddelade myndigheterna att ytterligare två personer har omkommit.
Antalet skadade uppges vara oklart men samtliga hus på en liten ö, Mango, har förstörts och bara två hus står kvar på en annan ö och ytterligare en ö i närheten har mycket svåra skador. Många invånare där saknar enligt regeringen tak över huvudet.

Rädsla för covid

Dessutom är dricksvattnet förorenat av aska och samtliga invånare uppmanas att dricka flaskvatten. "Ansträngningar har gjorts för att säkerställa tillgången på säkert dricksvatten", skriver regeringen enligt australiska ABC News.
En svårighet i räddningsarbetet blir att undvika att föra in covid till Tonga. Önationen har hittills rapporterat ett enda fall av viruset, och myndigheterna är fast beslutna att hålla siffrorna till det fallet.
Världshälsoorganisationen WHO säger att Tonga får avväga hur prioriteringarna mellan viruset och räddningsarbetet ska se ut.
– Det är upp till regeringen att ge oss riktlinjer för hur vi ska komma in i landet och vilka regler vi ska följa. Men ja, det är självfallet en prioritet att se till att smittspridningen undviks så långt som möjligt, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier enligt AFP.

ANDRA LÄSER