Ukraina får världens sympatier men står fortsättningsvis ensamt – maktlös Biden sväljer Putins beska medicin för andra gången

I USA talas det dyrt och heligt om demokratiska principer. Trots det är Bidens svar på Putins olagliga annekteringarna endast pekfinger och ord.

USA:s president Joe Biden stiger på Air Force One den 14 september 2022. Genbild. 
Juri von Bonsdorff
01.10.2022 12:18 UPPDATERAD 04.10.2022 11:11
Det är nog lite av ödets ironi att just president Joe Biden tvingas bevittna Vladimir Putins annektering av de fyra ukrainska regionerna. Just han som gjort kampen mot de antidemokratiska strömningarna till sin viktigaste uppgift.
Det är inte första gången Biden agerar åskådare när Vladimir Putin ritar om världskartan.
När den ryska ledaren annekterade Krim för åtta år sedan satt Biden också i Vita huset – då som Barack Obamas vice president. En post som han fick delvis tack vare sin utrikespolitiska expertis.
Dagen innan Putin undertecknade annekteringsdokumenten sa Biden att USA “aldrig, aldrig, aldrig” kommer att erkänna Rysslands ockupation av Ukrainskt territorium.
Biden har för vana att upprepa ord när han vill signalera att han verkligen menar någonting.
Efter underteckningsceremonin svor han att Putin inte kommer att komma undan med sin olagliga manöver.
Men trots goda avsikter klingar orden ihåligt.
Visserligen meddelade Biden genast på fredagen om nya sanktioner mot Ryssland. Men sanktionerna som redan införts har inte stoppat annekteringen, och det finns absolut ingen orsak att tro att de nya sanktionerna skulle övertyga Putin att lämna tillbaka det han nu roffat åt sig.
Biden lovade också nya vapenleveranser och bistånd till Ukraina. Hittills har USA skickat krigsmateriel för nästan 20 miljarder dollar. Det är mycket pengar, men inte ens de ukrainska framryckningarna på stridsfältet hindrade Putin från sin olagliga konfiskering av Ukrainsk mark.
En ny leverans av artilleripjäser rår på Putins annektering lika lite som nya sanktioner gör det.
Hur mycket amerikanska och europeiska ledare än verbalt fördömer den olagliga annekteringen, så är den ett faktum. Det är ganska lite västledarna kan göra för att få tillbaka territorierna, ifall Ryssland vägrar att samarbeta.
Putin har alltså eskalerat krisen, men USA kan inte kontra.
Vill man ändra på Putins tänkesätt måste man ställa in siktet på mål som Putin på riktigt bryr sig om, som hamnen i Sevastopol eller bron som förenar Krim med det ryska fastlandet. Det var analysen av en före detta högt uppsatt amerikansk militär med gedigen kunskap om den ukrainska militären och europeisk säkerhetspolitik, som jag talade med för ett par dagar sedan.
Men Biden är ovillig att leverera de långdistansrobotar som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett honom om.
Enligt New York Times, som intervjuat ett dussintal medlemmar i Bidens administration, eller personer med insyn i den, anser Biden att långdistansrobotar som kunde användas mot ryska mål på ryskt territorium är för riskabla.
Biden har trots allt gjort sitt yttersta under hela kriget för att undvika att USA dras in i ett direkt krig med Ryssland.
Sedan kriget bröt ut har Ukraina fått mycket stöd och sympati av västvärlden, men ändå står landet ensamt.
Vill man drömma om att någonsin få tillbaka de förlorade Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja, så får man räkna med att spilla ytterligare ukrainskt blod och låta ukrainarna jaga iväg ryssarna själva.
USA kommer inte att skicka kavalleriet, vad de än säger om heliga demokratiska principer.

ANDRA LÄSER