Specialrevision friar Brother Christmas

Ari Koponen, mannen som står bakom välgörenhetsorganisationen Brother Christmas gick i går till motattack mot anklagelserna om förskingring av insamlingsmedel. Specialrevisionen av organisationen hittade inga oegentligheter.

Revisorerna hittade inga oegentligheter i specialrevisionen som gjordes i den misstänkliggjorda välgörenhetsorganisationen Brother Christmas
12.04.2018 12:53 UPPDATERAD 12.04.2018 16:49
Revisorerna har inte upptäckt transaktioner som skulle strida mot föreningens verksamhetsprinciper. Inte heller finns det tecken på att Ari Koponen eller hans närmaste skulle ha skott sig själva på verksamheten. I själva verket kom revisorerna fram till att föreningens administrativa utgifter varit små.
Brother Christmas fick stor synlighet för sin verksamhet på nätet, speciellt i höstas, och donationerna till hjälpbehövande sjuka barn och krigsveteraner flöt in i en strid ström. Allt tog slut med en gång när Helsingin Sanomat skrev om de påstådda oegentligheterna visavi de insamlade medlen. Tidningen fick också tillgång till Ari Koponens privata mejlkorrespondens som bland annat avslöjade att han talat förklenande om funktionsnedsatta.

"Utpressare" bakom?

Ari Koponen höll en känslosam inledning på sin presskonferens där specialrevisionen presenterades. Han anklagade medierna, speciellt Helsingin Sanomat för att ha förlitat sig på en "utpressare" vars falska anklagelser har svartmålat och i praktiken förstört hans välgörenhetsverksamhet.
Koponen namngav "utpressaren", som han tidigare samarbetat med. Personen har, enligt Koponen, lovat att förgöra honom. Han angav inga andra motiv för personens påstådda handlingar än "bitterhet".
Koponen anser att tidningen inte har belägg för sina påståenden som han anser att ha grundat sig på "utpressarens" falska utsagor.
– Jag har polisanmält Helsingin Sanomat för grovt förtal och överväger att göra detsamma med tidskriften Seura och en privatperson, sade Koponen, som allt emellanåt hade svårt att hålla tårarna tillbaka när han redogjorde för händelserna som raserat hans verksamhet.

Hittade inget missbruk

I praktiken får Koponen grönt ljus för sin verksamhet i den specialrevision som RSM Finland Ab utfört. Firmans vvd Tytti Saarinen presenterade revisionens resultat och sade att man inte hade upptäckt sådana transaktioner som skulle stå i strid med organisationens verksamhetsbeskrivning.
– Vi bad om tilläggsutredningar beträffande cirka 450 kontoöverföringar och utifrån dem fick vi uppfattningen att organisationens primära uppgift inte har varit att skaffa (Koponen) egna fördelar, sade Saarinen.
Koponen har bland annat anklagats för att ha fuskat med kilometerersättningar och för att själv ha utnyttjat gåvokuponger som är avsedda för hjälpbehövande.
– Kilometerersättningar har dubbelbokats i bokföringen. Det finns inget som tyder på avsiktlighet, sådant sker och rättas till, det är bokföringsbyråns misstag, sade Saarinen.

Stickprov

Hon berättade att revisorerna bad om en namnlista på alla personer som ska ha fått gåvochecker till olika butiker.
– Vi tog täckande stickprov för att kolla att namnen inte var påhittade. Alla vi ringde upp bekräftade att de hade fått gåvocheckerna exakt såsom det var avsett, intygar Saarinen.
Hon berättade att kontotransaktionerna har varit många, men små och att det inte finns kvitto på allt. Koponen fyllde i med att det i själva verket är väldigt få kvitton som saknas.
Revisionsbyrån har gett föreningen rekommendationer för att förbättra förvaltningspraxis och Koponen meddelade att han exempelvis kommer att avsäga sig framtida styrelsemedlemskap.
Saarinen ansåg sig inte vara kapabel att "helt svartvitt" avgöra om Brother Christmas får rena papper eller inte eftersom man av praktiska orsaker inte kunnat gå igenom exakt varje kvitto.
Ari Koponen lovade ställa revisionsmaterialet i sin helhet till polisstyrelsens och polisens förfogande. Östra Nylands polisstation meddelade på fredagen att det lämnats in tre polisanmälningar som påtalar oegentligheter i Brother Christmas insamling för dödssjuka barn. Koponen anser att revisionen bevisar att det inte finns grund för misstankarna.

ANDRA LÄSER