Ny undervariant av omikron dominerar i Sverige

Smittspridningen har tagit fart på nytt i Europa. Sannolikt är det den nya undervarianten av omikron, BA.2, som är orsaken. Den har tagit över även i Sverige. Samtidigt härjar ännu en variant, deltakron, i Europa.

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet. Arkivbild.
Vivvi Alström/TT
31.03.2022 13:09 UPPDATERAD 01.04.2022 19:06
Men vad betyder de nya undervarianterna av coronaviruset BA.2 och deltakron för smittspridning. Kan de ge en svårare sjukdom?
– Just nu dominerar en undervariant till omikron, BA.2, i Sverige. Mer än 90 procent av alla typade prover utgörs av BA.2, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
BA.2 är något smittsammare än sin föregångare BA.1 men ger samtidigt en mild sjukdom hos de flesta.
En ännu nyare variant, deltakron, hittades i Frankrike i januari. Den skiljer sig från tidigare virusvarianter på så sätt att den inte kommit till via mutationer utan genom en sammanslagning av arvsmassa från varianterna delta och kron.
Sedan januari har deltakron hittats i ytterligare fem länder, bland annat Danmark och Storbritannien.
Niklas Arnberg tror att den kan finnas i Sverige också även om Folkhälsomyndighetens veckorapport inte hade något bekräftat fall i förra veckan.
– Vi vet inte så mycket om allvarligheten hos deltakron ännu. Men jag tror inte att man behöver oroa sig. Deltakron är ju en variant av två redan kända varianter, säger han.
Än så länge finns inget som tyder på att vaccinerna ger sämre skydd mot deltakron.
Sannolikheten att viruset muterar till farligare varianter i höst är liten, tror Niklas Arnberg:
– Då är nog risken förhållandevis större att det dyker upp helt nya varianter som kan vara mer smittsamma och som vaccinerna inte ger lika bra skydd mot.
Rättelse 1.4 kl. 19.04: Det stod tidigare i rubriken att det är deltakron som börjat dominera i Sverige, vilket inte stämmer.

Undervarianter av coronaviruset

Omikronvarianten av sars-cov-2-viruset har tre undergrupper: BA.1, BA.2 och BA.3.
BA.2, som dominerar just nu, har fler mutationer än sin föregångare.
En ny variant av sars-cov-2-viruset, deltakron, upptäcktes i Frankrike i januari.
Deltakron har inte bildats genom mutationer utan genom ett utbyte av arvsmassa mellan virusvarianterna delta och omikron.
Källa: LifeSciencesweden.se

ANDRA LÄSER