Terroråtalade Akilov verkar oberörd i rätten – lyssnar men vänder ner blicken

40 sekunder tog Rakhmat Akilovs vansinnefärd längs Drottninggatan – sekunder med förödande följder. Under den första rättegångsdagen mot honom kretsade mycket kring åklagarens kanske viktigaste bevismaterial: Akilovs mobiltelefon. Innehållet i den synliggör radikaliseringsprocessen, den stora vikt olika chattkontakter spelade och hur han planerade terrordådet.

Rakhmat Akilov leddes in i säkerhetssalen i handklovar från häktet som ligger invid i polishuset i Stockholm. Under den första dagen såg han närmast oberörd ut men verkade lyssna aktivt på tolken med huvudet nedböjt. Inne i salen råder fotoförbud.
13.02.2018 19:50 UPPDATERAD 14.02.2018 11:04
STOCKHOLM Det första larmsamtalet kommer in strax före tre fredagen den 7 april. Dramatiken tar sig in i den annars så strikta och fokuserade rättssalen.
"Ah hallå, Drottninggatan det är en jävel som kör, han i i i kom igen nu, allt allt allt du har till Drottninggatan fort som fan", ropar en kvinnan.
"Han mejar ner allt folk nu."
Kvinnan ber om ursäkt för personalen på larmcentralen för att hon är "hysterisk". Sedan skriker hon till:
"Helvete det är lik där borta".
Tio månader efter lastbilsattacken på Drottninggatan och en dag före Rakhmat Akilovs 40-årsdag, inleddes i går rättegången mot honom i Stockholm.
Akilov åtalas för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.
– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv, det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger åklagaren Hans Ihrman.
Enligt honom skedde dådet med avsikt att "injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige" för att få Sverige att avbryta deltagandet i den internationella koalitionen mot IS.
Åklagaren yrkar på att Akilov utvisas ur landet, med förbud att återvända.
Akilov medger att han dödat fem personer och skadat tio allvarligt – flera med bestående men – men han medger inte försök till mord på de drygt hundra personer som åklagaren också ser som offer.

Böjt huvud

Iklädd gröna häkteskläder och med handklovar har Rakhmat Akilov letts in i den speciella säkerhetssalen. Sedan dådet har han låtit växa skägg och verkar ha magrat. Håret är kortklippt och grånande.
Han sitter med ryggen vänd mot åhörarna – i detta fall en stor mängd medier – och hans ansiktsuttryck går inte att urskilja. Nästan hela tiden sitter han med nedböjt huvud mellan sin försvarsadvokat Johan Eriksson och de tolkar som översätter allt som sägs till ryska. Han verkar lyssna aktivt.
Bara en eller ett par gånger vänder Akilov sig snabbt med ansiktet utåt mot salen. Några kroppsreaktioner syns heller inte, snarare ser han oberörd ut.
I säkerhetssalen sitter rätten och åhörarplatserna är reserverade för medier. I en intilliggande sal kan andra följa med det hela på skärm, och på plats finns också en del målsäganden, personer som är direkt berörda.
När en film från dådet visas upp brister det för många, enligt journalister från nyhetsbyrån TT som är på plats också i den.
Inne i säkerhetssalen vänder Akilov däremot ner blicken mot pappren framför sig.
Åttio nittio journalister är ackrediterade till rättegången. Säkerhetspådraget är omfattande.

"Styrka radikalisering"

Den första veckan av rättegången är reserverad för åklagarens sakframställning.
Mycket av den första dagen handlar om det som kanske utgör det viktigaste bevismaterialet: Den mobiltelefon som har beslagtagits från Akilov.
I den finns chattkonversationer, fotografier och internetsökningar som visar hur han planerade dådet samt en tilltagande radikalisering.
Han tittar på propagandafilmer från IS som visar avrättningar och läser och ser på tal som uppmanar till jihad.
Bilder från filmerna visas också i rätten.
– Detta åberopas i stort för att styrka hans radikalisering för att bli en extremistisk islamist, säger Hans-Jörgen Hannström som är den andra åklagaren.

Styrning

Uppenbart blir också hur tydlig vägledning Rakhmat Akilov har haft från olika kontakter via chattforum som bland annat Telegram och Zello. I alla fall några av dessa personer är administratörer i grupper med namn som "vägledning till Islamiska kalifatet". Någon har en IS-flagga som bild på forumen.
"Min bror, vad händer om man utför en martyroperation i Stockholm? Kommer Gud att godkänna det? Kan du svara ärligt, frågan är viktig för mig", skriver Akilov till en av dem.
I en annan chatt skriver han: "Kan du ta reda på om jag får köra över de otrogna (bögar och lesbianer) på en central gata här i Stockholm".
Svaret han får lyder: "Klart du får, bror".
Till en tredje kontakt skriver Rakhmat Akilov:
"Jag vill köra i centralen med en stor bil. Sedan kommer polisen att skjuta ihjäl mig och det är allt."
Rakhmat Akilov får också hjälp med att framställa sprängladdningar. Han rekognoserar olika platser i centrala Stockholm och skickar bilder till en del av kontakterna för att få råd.
"1) judisk synagoga, 2) T Cel, 3) Färja med "shirk" och "fasare" (syndare i islam). Kolla hur många möjligheter min bror, det är fullt med otrogna där."
Men det finns också en viss tvekan i kommunikationen på några enstaka ställen. Vid ett tillfälle skriver han att Sverige inte är med i Nato och att det finns många flyktingar i landet, bland dem muslimer, som kommer att drabbas om han utför ett dåd.
Följande dag går han ändå vidare med planeringen.

Pank och skulle utvisas

Enligt åklagaren börjar planeringen av dådet i januari 2017. Ekonomiskt är då Rakhmat Akilovs konto då tomt, han är utan arbete – tidigare har han haft praktikplats och gjort jobb som rörmokare. Han har dessutom fått avslag både på sin asylansökan och på överklaganden på avslaget. Migrationsverket bedömde inte hans berättelse som trovärdig eller sammanhållen.
Någon dag före dådet läser han en rysk artikel med ett uttalande om att 80 000 asylsökande kommer att utvisas från Sverige. Hans eget utvisningsärende har flyttats till polisen.
Radikaliseringen verkar ändå ha inletts tidigare. Redan 2014 reste Akilov till Turkiet med, som det verkar, målet att ansluta sig till IS i Syrien, eller Levanten som han skriver. Han lyckades ändå inte ta sig in i landet och återvänder till Sverige.
Då har han också sett på propagandafilmer och tal för IS på internet, och under rättegången kommer det fram att Akilov skickat extremistiskt material till sin äldsta son i Uzbekistan. Akilov har två söner och två döttrar.
Den enda gången Akilov hördes under rättegångens första dag var när den trohetsed som han läst in dagen före dådet spelades upp.
Nästa vecka förhörs han i rätten.
Här stod den lastbil som Rakhmat Akilov stal på eftermiddagen den 7 april.
Rakhmat Akilov rekognoserade i centrala Stockholm före dådet, bland annat under en fredag i mars. I hans mobil finns bilder till exempel från Hötorget på Carl Milles skulptur Orfeusgruppen där kropparna är nakna, vilket han lär ha reagerat på.
Rättelse: Antalet döda efter dådet är fem, i en tidigare version stod förekom fel i ett stycke.

ANDRA LÄSER