Soini till IS: Halla-ahos ledarskap blir inte långvarigt

Sannfinländarnas tidigare ordförande Timo Soini tror inte att Jussi Halla-aho kan fortsätta som partiordförande längre än fem år.

Timo Soini har meddelat att han avslutar sin politiska karriär.
28.04.2019 12:11
Utrikesminister Timo Soini (Blå) anser att Sannfinländarnas riksdagsgrupp nu är en mer radikal skara än tidigare och säger att han inte längre känner igen sitt gamla parti. Det säger han i en intervju med tidningen Iltasanomat.
– Det nuvarande sannfinländska partiet är mer på högerkanten, också när det gäller den ekonomiska politiken. Det har inte heller kristna och sociala värderingar som under min egen tid i partiet, säger han till tidningen.
Soini säger också att Sannfinländarnas nuvarande partiordförande Jussi Halla-aho ”liknar en cykelkommunist, utan att egentligen vara det”. Soini har tidigare använt ordet cykelkommunist som glåpord om cyklister då han förespråkat bilism. Han tror inte att Halla-ahos uppdrag som partiordförande blir långvarig.
Läs också: Timo Soini ställer inte upp i EU-valet – nu lämnar han politiken
Soini bekänner sig till den katolska tron och under hans ledning hade Sannfinländarna en kristen och konservativ profil. Numera tror Soini att Sannfinländarna inte längre kommer att ifrågasätta till exempel samkönade äktenskap.
Den nuvarande högerfalangen i Sannfinländarna kallar Soini för ”fetishhögern”, och nämner bland annat riksdagsledamöterna Juho Eerola, Olli Iommonen och Veikko Vallin.
– De här personerna har alltid velat vara höger men har inte platsat i Samlingspartiet på grund av bristande utbildning och rumsrenhet.
En viktig fråga för Sannfinländarna är att motsätta sig immigration från i synnerhet muslimska länder. Under sin tid i Sannfinländarna säger Soini att islam inte var en så stor fråga. Han anser att Sannfinländarnas människobild verkar vara i olag.

ANDRA LÄSER