Ceviche med grapefrukt, mynta och fänkål

I originalet används en viss typ av lime, men alla citrusfrukter fungerar. Här har blodgrape blandats med citron, fisk och fänkål. Bild: Janerik Henriksson/TT

En god helgmiddag måste också ha en förrätt, gärna med massor av smak. Förbered och blanda precis när det är dags att äta. Fisken blir klar på ett par minuter.

För 4 portioner, 20 minuter

400 g valfri färsk fiskfilé, t ex havsabborre eller torsk (helst MSC-märkt)

2 citroner, saften

1 tsk salt

2 chilifrukter, urkärnade och finskurna

1 klyfta vitlök, riven

2 blodgrapefrukt

1 fänkålsstånd, tunt skivat

1 kruka färsk mynta

olivolja

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skär bort eventuellt skinn, och bena ur fisken om det behövs. Skär i cirka 5 millimeter tjocka skivor eller 1 centimeter breda bitar. Lägg i en skål och ställ in i kylen.

2. Blanda citronsaft, salt, chili och vitlök. Filea grapefrukterna och skär bort alla vita hinnor. Lägg dem också i en skål och krama ur saften från resten av grapefrukten ovanpå.

3. När det är dags att äta, varva fisk, fänkål och grapefruktklyftor. Tillsätt myntablad. Häll sedan över citronblandningen och vätskan från grapefruktskålen, blanda försiktigt. Ringla över lite olivolja och peppra. Vänta 3–10 minuter (beroende på hur "tillagad" du vill ha fisken). Njut!

Observa att fisken tekniskt sätt inte är tillagad, vilket innebär att eventuella bakterier inte dör som vid upphettning. Gravida bör till exempel avstå från fisk som inte är tillagad.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning