Ceremoniell avnämning

Karakia. Jeff Mahuika sjunger bort Agassiz namn från glaciären. Bild: Tom Hoyle

Sasha Hubers videoverk visas på Forum Box till och med i morgon.

Sasha Huber

Karakia – The resetting ceremony

Forum Box Mediabox, Gräsvikskajen 3. Till 3.4.2016.

Det finns något storslaget över Sasha Hubers utopiska projekt att utplåna den rasistiska geologen Louis Agassiz (1807–1873) namn från kartan. Hans namn finns på 60 platser i världen, på månen och Mars.

För åtta år sedan döpte hon om den schweiziska alptoppen Agassizhorn till Rentyhorn. Renty var en av de slavar som Agassiz lät fotografera i USA för att bevisa den vita rasens överlägsenhet.

I fjol somras åkte hon till Nya Zeeland för att avnämna en glaciär som fått namn efter mannen som det inte finns någon orsak att hedra. Med en maorisk sångceremoni, karakia, befriar Jeff Mahuika glaciären från kopplingen till rasbiologen. Det är vackert. Mahuika och Huber är klädda som om de rest tillbaka i tiden för att skriva om historien. Kameran sveper över det karga landskapet och förmedlar en känsla av symbolisk renhet, frihet från en gammal, unken besudling.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning