Stor polisoperation i Åbolands skärgård – polisen misstänker penningtvätt och skattebedrägeri

Sju personer har förhörts och två gripits i samband med omfattande husrannsakningar på ett tiotal platser som polisen genomför i Åbolands skärgård. Centralkriminalpolisen misstänker grov penningtvätt i ett aktiebolag som är registrerat i Finland men där den misstänkta brottsliga verksamheten är internationell.

Helikoptrar, flyg och båtar från Sjöbevakningen och Gränsbevakningen bistår Centralkriminalpolisen i den storoperation som inleddes i Åbolands skärgård på lördagsmorgonen.

Centralkriminalpolisen misstänker att penningtvätt för flera miljoner har gjorts i ett aktiebolag registrerat i Finland med ägande utomlands.

– Vi genomför husrannsakningar i företagets byggnader och ägor, säger kriminalinspektör Markku Ranta-aho till HBL.

På eftermiddagen uppgav Centralkriminalpolisen att sju personer har förhörts och två av dem gripits i samband med operationen.

Aktiebolagets ägare kommer enligt polisen från ett annat EU-land och de förhörda är från flera olika länder.

Den misstänkta grova penningtvätten är enligt Markku Ranta-aho internationell verksamhet. Han säger att Centralkriminalpolisen har gjort förfrågningar hos myndigheter i EU men också utanför unionen och Europa.

Centralkriminalpolisen har undersökt bolaget i ungefär ett halvår, medan företaget har existerat i några år enligt Ranta-aho. Något mer om det eller ägarna vill han av undersökningstekniska skäl inte säga.

Exceptionell omfattning

Polisen har beslagtagit liknande material som normalt då misstänkt ekonomisk brottslighet utreds, enligt polisen. Enligt Centralkriminalpolisen har allt hittills gått enligt planerna.

Omfattningen av operationen är ändå exceptionell och synlig framför allt på grund av att lokalerna och fastigheterna finns på ett tiotal platser, på fastlandet och på öar i ett förhållandevis vidsträckt område säger Markku Ranta-aho.

– Visst är det också ett stort fall där det handlar om miljoner euro.

Förbud att flyga

Flyg- och drönarförbud råder i ett område som sträcker sig från strax norr om Pargas till Korpo-Nagu. Området är ungefär 20 gånger 30 kilometer stort.

Det påverkar inte passagerartrafiken från eller till flygplatsen i Åbo.

Förbudet är i kraft till måndag eftermiddag.

– Vi är beredda att arbeta över helgen, säger Markku Ranta-aho.

Tillslag på flera håll

Förutom grov pennigtvätt misstänker polisen också grovt skattebrott, bokföringsbrott och användning av svart arbetskraft.

Undersökningarna görs tillsammans med skattemyndigheterna och operationen genomförs med hjälp av Sjöbevakningen, gränsbevakningen och polisen i Västra Finland. Till Helsingin Sanomat uppger försvarsmakten att också personal från försvaret deltar.

Bland annat vid företaget Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs i Pargas har ett omfattande polispådrag pågått, enligt bland annat Åbo Underrättelser och Turun Sanomat. Enligt uppgifter till HBL har polisen också varit på plats på Lemlaxön och Säckilot.

Enligt handelsregistret är Airiston Helmis verksamhetsområde turism- och inkvarteringstjänster samt ägande och uthyrning av fastigheter.

Iltalehti har tidigare, 2015, lyft fram att bolaget, som enligt tidningen har ryska kopplingar, har köpt flera tomter i Åbolands skärgård bland annat kring djupvattensleder.

HBL har inte kunnat nå Airiston Helmi. Polisen kommenterar inte i det här skedet vilket företag misstankarna gäller.