Centralkriminalpolisen tar sig an sprängämnesolyckan i Karleby

Centralkriminalpolisen utreder för tillfället sprängämnesolyckan i Karleby som en arbetsplatsolycka. Bild: Ari Sundberg/SPT

I fall där poliser är inblandade tar i allmänhet Centralkriminalpolisen eller någon annan utomstående polisinrättning över ansvaret för att utreda fallet. Sprängämnesolyckan i Karleby hamnar på Centralkriminalpolisens bord.

Centralkriminalpolisen meddelar att en utredning startats om sprängämnesolyckan som inträffade vid polisens skjutövning i Karleby förra veckans onsdag.

Olyckan skedde i samband med att poliser vid Österbottens polisinrättning skulle öva sig i att förstöra sprängämnen på Lochteå skjutområde. Då en polis flyttade sprängkapslar som skulle förstöras, exploderade de plötsligt av okänd anledning.

Polisen skadades allvarligt i samband med explosionen. Därtill fick även en annan polis som befann sig en bit ifrån skador.

"Vi kom i fredags överens med polisinrättningen i Österbotten att ansvaret för att utreda olyckan flyttas över till Centralkriminalpolisen. I situationer där poliser är inblandade i utredningen så flyttas i allmänhet undersökningsansvaret över till Centralkriminalpolisen eller till någon annan utomstående polisinrättning", säger undersökningsledaren och kriminalöverkommissarie Jukka Nurmenniemi i ett pressmeddelande.

Fallet utreds för tillfället som en arbetsplatsolycka. Polisen i Österbotten hjälper Centralkriminalpolisen med utredningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning