Centralkriminalpolisen om Vastaamoläckan: "Kan handla om både inhemska och utländska aktörer"

Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot (till vänster) och kriminalkommissarie Marko Leponen på Centralkriminalpolisen berättade om polisens utredning av Vastaamoläckan på söndagen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

– Jag anser att det här fallet är ytterst klandervärt, säger Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot.

Det var en förtegen utredningsledare vid Centralkriminalpolisen som kommenterade Vastaamoläckan på söndagens presskonferens.

– Vi jobbar med flera olika utredningsalternativ just nu. Det är inte uteslutet att det kan handla om både inhemska och utländska aktörer. Vi har tills vidare inte gjort något genombrott i utredningen, säger kriminalkommissarie Marko Leponen som leder utredningen av fallet på Centralkriminalpolisen.

Vastaamohärvan utreds som grov utpressning och grovt dataintrång. Enligt Leponen har CKP tillkallat extra personal för att påskynda utredningen, men hur många som jobbar med fallet är oklart.

– Vi har gedigen erfarenhet av att utreda dataintrång. Det unika i det här fallet är det stora antalet brottsoffer och den känsliga och personliga information som utpressarna har fått tag på, säger Leponen.

Centralkriminalpolisen samarbetar bland annat med Transport- och kommunikationsverket Traficoms cybersäkerhetsexperter och ett flertal utländska aktörer. Många laglydiga hackare har också erbjudit sin hjälp för att komma brottslingarna på spåren.

– Det handlar om tiotusentals patientjournaler som har kommit i fel händer, säger Leponen.

Polisanmälan redan den 29 september

Enligt Centralkriminalpolisen har psykoterapiterapicentret Vastaamo gjort en polisanmälan om dataintrånget redan den 29 september, vilket innebär att utredningen och förundersökningen har pågått i över tre veckor.

– Vi vet inte när dataintrånget har gjorts, endast när det har kommit till Vastaamos kännedom, säger Leponen.

Tusentals polisanmälningar som har en koppling till läckan har redan registrerats. Ingen har tills vidare polisanmält Vastaamo för ovarsam hantering av sekretessbelagda personuppgifter.

– Vi kommer trots det att utreda om Vastaamo har skyddat sina patienters personuppgifter och journaler enligt de bestämmelser som lagen föreskriver, säger Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot.

Centralkriminalpolisen råder alla brottsoffer att göra en polisanmälan om det finns skäl att misstänka att den egna patientjournalen har blivit stulen i samband med dataintrånget.

– Om du har fått ett utpressningsbrev eller om dina personliga uppgifter har läckt ska du göra en polisanmälan, helst på nätet, säger kriminalöverkommissarie Tero Muurman på CKP.

Organisationer erbjuder samtalstjänst

På grund av överbelastning av polisens e-tjänster går det också bra att kontakta den närmaste polisstationen. Polisen avråder däremot alla brottsoffer från att ringa nödnumret 112.

– Bevara alla utpressningsmejl och annat bevismaterial eftersom uppgifterna kan vara till hjälp i polisens utredning, säger Muurman.

I takt med att dataläckan antar allt större proportioner ökar också antalet hjälpbehövande brottsoffer. Upp till åtta gånger fler klienter än normalt kontaktade Brottsofferjouren i fredags.

– Vi har stärkt vår kapacitet att hjälpa och breddat öppettiderna för vår jour, säger verksamhetsledare Leena-Kaisa Åberg på Brottsofferjouren.

Utöver samtalstjänst och psykosocialt stöd behövs även handfasta tips om hur man ska agera som brottsoffer för att göra en polisanmälan och värna om sin integritet, påminner hon.

Brottsofferjouren har publicerat en minneslista på nätet som kan vara till hjälp för dem som har drabbats av dataintrånget.

Utöver Brottsofferjouren har även organisationerna Psykisk Hälsa Finland och Finlands Röda Kors grundat en krisjour för att hjälpa Vastaamos klienter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning