Centralkriminalpolisen inleder ingen förundersökning om Nordeas påstådda penningtvätt

Nordea utreds inte för penningtvättsmisstankar. Bild: Laura Ukkonen/Lehtikuva

De påstådda brotten sades ha ägt rum i Estland och Lettland och därför har den finska polisen ingen behörighet att utreda dem.

Det var kapitalförvaltningsföretaget Hermitage Capital Management Ltd som lämnade in begäran om undersökning angående påstådd grov penningtvätt i banken Nordea den 22 oktober 2018.

Eftersom de påstådda brotten ägde rum i Estland och Lettland har finska polisen ingen behörighet att utreda brottet, skriver Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande. Den största delen av överföringarna av tillgångarna till Nordea i Finland från baltiska banker gjordes för mer än tio år sedan, och de misstänkta brotten är därför också preskriberade.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54