Centralkriminalpolisen inleder ingen förundersökning om Nordeas påstådda penningtvätt

Nordea utreds inte för penningtvättsmisstankar. Bild: Laura Ukkonen/Lehtikuva

De påstådda brotten sades ha ägt rum i Estland och Lettland och därför har den finska polisen ingen behörighet att utreda dem.

Det var kapitalförvaltningsföretaget Hermitage Capital Management Ltd som lämnade in begäran om undersökning angående påstådd grov penningtvätt i banken Nordea den 22 oktober 2018.

Eftersom de påstådda brotten ägde rum i Estland och Lettland har finska polisen ingen behörighet att utreda brottet, skriver Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande. Den största delen av överföringarna av tillgångarna till Nordea i Finland från baltiska banker gjordes för mer än tio år sedan, och de misstänkta brotten är därför också preskriberade.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning