Centralkriminalpolisen: Poliserna hotades med vapen direkt då de kom till platsen

En presskonferens om händelsen hölls på söndagseftermiddagen. På bilden Robin Lardot, chef vid Centralkriminalpolisen, Seppo Kolehmainen, polisöverdirektör, Aki Karvonen, biträdande polischef vid Östra Nylands polisinrättning, Kari Rantala, polischef vid Östra Nylands polisinrättning och Kimmo Huhta-aho, kriminalkommissarie CKP. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

De två poliser som skadades i skottlossningen i Borgå hotades omedelbart med vapen då de kom på plats och gärningen verkar medvetet ha riktats mot dem. Centralkriminalpolisen bekräftar det inte, men förövarna kan ha gillrat en fälla.

Det var på grund av en normal polisuttryckning som de två poliserna åkte ut till Ölstens industriområde i Estbacka, efter ett larmsamtal, uppgav polisen på en presskonferens på söndagseftermiddagen. Polisen försöker rekonstruera händelseförloppet, men är mycket återhållsam med att återge det i offentligheten, inte minst för att gärningsmännen är på fri fot.

Detta vet vi:

Klockan 0.22 ringdes ett samtal till larmcentralen. Det föranledde en polisutryckning.

Klockan 0.30 var en polispatrull på plats. Så gott som omedelbart öppnade de två gärningsmännen eld mot polisen, flera skott avlossades, oklart exakt hur många. Likaså är det oklart om poliserna avlossade några skott eller om gärningsmännen skadades. Polisen bekräftar att de båda förövarna är män, men ger inga fler detaljer om dem.

Sammantaget skapas bilden av att den som ringde nödsamtalet ville locka ut poliserna på ett uppdrag där de skulle komma att skadas eller dö, att gärningsmännen kallblodigt gillrade en fälla. Polisen utreder fallet som mordförsök. Bägge gärningsmännen är misstänkta, vilket indikerar, om inte bekräftar, att de båda sköt mot poliserna.

Vidare vet vi att de två polismännen skadades och de två gärningsmännen flydde. De bägge offren har fått sjukhusvård i Helsingfors och den ene har lämnat sjukhuset. Den andres skador är inte livshotande.

– Det är möjligt att skyddsutrustningen räddade livet på de två polismännen, eller åtminstone lindrade skadorna, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

Vi vet också att nästa polispatrull hann fram till skottplatsen kort efter den första, men inte snabbt nog för att komma gärningsmännen på spåret.

Väldigt mycket mer än så vet vi inte, och utredningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho på Centralkriminalpolisen, spekulerar inte. Han hänvisar till den känsliga och pågående utredningen som svar på nästan alla frågor.

– Det finns fler än ni som vill veta vad vi vet, säger han.

Polisen avvaktar med att gå ut med signalement på de misstänkta gärningsmännen, men de kan komma redan på söndagskvällen.

Polisen tillstår att det kan finnas "bakgrundskrafter", att de som planerat dådet är fler än de som utförde det. Polisen utesluter inte heller att de misstänkta kan ha lämnat landet. Grannländernas polismyndigheter informerades enligt rutin omedelbart.

Huhta-aho tar inte ställning till om det var någondera gärningsmannen som ringde larmcentralen.

– Den som ringde är en mycket intressant person för polisen, säger han.

Utan att gå in på detaljer säger han att händelseförloppet var kort men mycket intensivt. Däremot uppger han inte om polisen vet eller kan uppskatta hur många skott som avlossades och om också poliserna sköt. Veterligen skadades gärningsmännen inte.

Polisen har bett om och fått in många tips om händelseförloppet, i synnerhet sett till att dådet inträffade mitt i natten på ett industriområde i utkanten av en mindre stad. Polisen bedömer att männen, som är på fri fot, är beväpnade och farliga, men att de knappast utgör något akut hot för allmänheten.

Kimmo Huhta-aho insinuerar ingenting, men på en fråga om gärningsmännen kan ha lämnat landet svarar han att det numera är synnerligen enkelt. På en fråga om detta var en fälla för polisen svarar han att gärningen riktades mot två poliser i uniform, att bara det ger en vink om brottsrubriceringen, men annars säger han inget om ett eventuellt motiv till dådet.

På nyhetsbyrån STT:s fråga svarar Huhta-aho att gärningen är så grov att det finns indikationer som tyder på att det handlar om organiserad brottslighet.

Två poliser skadades i skottlossningen natten till söndag i Borgå. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning