Centralhandelskammaren vill ha fler invandrare

Centralhandelskammaren kräver att regeringen vidtar snabba åtgärder för att främja den arbets- och utbildningsrelaterade invandringen. Foto: Bild: Pixabay-SPT

Enligt Centralhandelskammaren behöver Finland mer utländsk arbetskraft för att trygga välfärdssamhällets fortlevnad.

– Det är oförnuftigt att vi knuffar ut sådana personer som har avlagt en högkvalitativ examen och har anpassat sig till landet. Att integrera de här människorna vore en vettig investering, säger experten Mikko Valtonen på Centralhandelskammaren i ett pressmeddelande.

Centralhandelskammaren kräver att regeringen vidtar snabba åtgärder för att främja den arbets- och utbildningsrelaterade invandringen och underlätta företagens rekrytering av kunnig arbetskraft.

– Statistikcentralens nya prognos för befolkningstillväxten är krass. Nativiteten sjunker och landets befolkning minskar redan från och med 2031.

Valtonen kräver att behandlingen av arbets- och uppehållstillstånd effektiveras och att behovsprövningen slopas för att trygga tillgången på utländska arbetstagare.

– Det handlar om att trygga vårt välfärdssamhälle. Det finns för närvarande alltför få arbetande skattebetalare i förhållande till den övriga befolkningen, säger han.

Enligt Centralhandelskammaren kan det i dag ta upp till sex månader att få ett uppehållstillstånd på grund av arbete.

– Behandlingstiden får inte ta längre än en månad, kräver Valtonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning