Centralhandelskammaren efterlyser fler invandrare

Chefsekonom Mauri Kotamäki på Centralhandelskammaren vill luckra upp bestämmelserna för den arbetsrelaterade invandringen. Bild: Roni Rekomaa/SPT

Centralhandelskammaren anser att det behövs mer kunnig utländsk arbetskraft för att trygga behoven på den finska arbetsmarknaden.

Enligt Centralhandelskammaren minskar den arbetsföra befolkningen med cirka 70 000 personer samtidigt som antalet pensionärer ökar med 300 000 personer under de kommande 20 åren.

– Många i Finland verkar tro att det uppstår köer vid gränserna om vi underlättar den arbetsrelaterade invandringen. Tanken är dessvärre felaktig, säger chefsekonom Mauri Kotamäki på Centralhandelskammaren i ett pressmeddelande.

Centralhandelskammaren vill luckra upp bestämmelserna för den arbetsrelaterade invandringen bland annat genom att försnabba hanteringen av arbetstillstånd och ge automatiskt uppehållstillstånd till de utlänningar som utexamineras från finska högskolor.

– Regeringsförhandlarna har nu tidernas chans att avreglera den onödigt strikta och byråkratiska kunskapsbaserade invandringspolitiken, säger Kotamäki.

Enligt Centralhandelskammaren är det viktigt att värna om den fria rörligheten i Europa så att inte fler länder följer Storbritanniens exempel.

– Söndagens EU-val ger oss chansen att främja öppenhet och tolerans i Europa. Vi måste trygga den fria rörligheten och försäkra oss om att EU förblir ett föredöme för öppenhet och internationell handel.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning