Centralbanker beredda på virusåtgärder – "Bara i början av utbrottet"

Bank of England-chefen Mark Carney säger att centralbanken har en beredskap för att dämpa negativa ekonomiska effekter av utbrottet av coronaviruset. Bild: Jonathan Brady/TT-AP

Flera centralbanker säger att det finns beredskap för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet. Samtal pågår om olika typer av stödåtgärder för att stimulera ekonomin.

I takt med att spridningen av coronaviruset fortsätter världen och farhågor lyfts om hur den globala tillväxten drabbas ökar pressen på centralbanker att agera för att bidra med ekonomisk stabilitet.

Fler och fler centralbanker kommer också med signaler om att beredskap finns vilket har fått finansmarknaderna på många håll att ta ett glädjeskutt.

Oron över spridningen av coronaviruset och dess effekter på ekonomin ledde till kraftiga börsras under förra veckan. Men nu stiger börserna igen. I Asien, med undantag för Japan, lyfte börserna överlag på tisdagen efter tidigare uppgångar i USA och de europeiska börserna följer efter.

Den brittiska centralbanken Bank of Englands chef Mark Carney säger att man följer situationen noggrant för att säkerställa att nödvändig beredskap är på plats.

– Banken kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stötta den brittiska ekonomin och det finansiella systemet i enlighet med sina lagstadgade skyldigheter, sa Carney när han talade inför det brittiska parlamentet på tisdagen.

Tidigare har bland annat den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommit med liknande uttalanden. Centralbanken i Kina har redan infört penningpolitiska åtgärder.

Australiens centralbank har sänkt räntorna till rekordlåg nivå på grund av virusoro och också meddelat att man har beredskap för ytterligare åtgärder vid behov.

G7 sammanträder

G7-gruppen, som samlar världens sju största industrialiserade ekonomier, ska hålla en telefonkonferens under tisdagen. Gruppen har fokus på att dämpa de negativa effekterna på ekonomin av sjukdomsutbrottet. Dock väntas inga besked om uppmaningar till konkreta penning- och finanspolitiska åtgärder, enligt nyhetsbyrån Reuters källor inom G7-gruppen.

– Vi är fortfarande i början av utbrottet. Och det är inte ännu möjligt att förutse hur epidemin kommer att utvecklas. Så, intrycket är att det fortfarande är för tidigt för ett sådant steg, säger en källa till Reuters.

Totalt har över 90 000 bekräftade fall av coronaviruset rapporterats globalt, merparten i Kina. Drygt 3 000 har dött av sjukdomen.

Europeiska centralbanken (ECB) uppges samtidigt förbereda ett hjälppaket riktat mot företag som är särskilt drabbade, enligt flera källor till Reuters.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning