Centralasien den nya skådeplatsen för islamistisk radikalism

Det senaste terrordådet i USA inträffade på Manhattan under tisdagskvällen.Bild: EPA/JASON SZENES

Saifullo Saipov, som misstänks för att ha mördat åtta människor i New York, är från Uzbekistan. Flera personer som i väst har gripits eller dömts för terrorism under de senaste åren har en liknande bakgrund.

MOSKVA

Akbarzjon Dzjalilov. Rakhmat Akilov. Saifullo Saipov.

Alla tre har begått terrordåd. De har beröringspunkter till staden Osj, som ligger i Kirgizistan nära uzbekiska gränsen, och de är uzbeker.

Dzjalilov, som sprängde sig själv i luften i Sankt Petersburgs tunnelbana i april 2016, var född i Osj. Akilov, som begick terrordådet på Drottninggatan i Stockholm är från Tasjkent men hade låtit sig inspireras av IS-predikanten Abu Saloh – som är från Osj. Saifullo Saipov är också född i Tasjkent och har ett stort nätverk av vänner från Osj på Facebook.

Uppgiften om Saipovs kopplingar till Osj kommer från Ruslan Leviev, en rysk bloggare vars specialitet är att forska i öppna källor på nätet. Han har gjort flera avslöjanden om bland annat ryska arméns närvaro i Ukraina och leder det lilla undersökande medborgarnätverket Conflict Intelligence Team.

Enligt den ryska oberoende sajten Republics undersökningar har Saipov bott i Uzgen i Kirgizistan, i närheten av Osj alldeles invid gränsen till Uzbekistan. Han ska enligt denna artikel även ha bott en kortare period i ryska Vologda. Den här informationen har inte bekräftats av myndigheterna.

Uzbekistan har officiellt erbjudit USA all tänkbar hjälp i utredningen. Det hade de knappast gjort om det inte stämmer att Saipov är uzbekisk medborgare.

Den kirgiziska staden Osj har blivit en av IS:s viktigaste baser när det gäller att rekrytera soldater från det forna Sovjetunionen. Jag besökte den nyligen tillsammans med fotografen Roger Turesson. Vi träffade förtvivlade anhöriga till kvinnor som har lurats till Syrien och imamer som kämpar mot radikaliseringen bland unga. I denna gröna, lummiga stad sina vackra gamla moskéer och ett av Centralasiens bästa kök pågår en systematisk rekrytering av jihadister, som inte verkar mattas av trots att IS i praktiken har förlorat kriget i Syrien.

Experterna tror att en viktig orsak kan vara etnisk diskriminering av uzbeker. Osj är av tradition en stad där uzbekerna har varit i majoritet, men kirgizisk inflyttning under sovjettiden har gjort dem till en minoritet. Under inbördeskriget i Osj 2010 var de flesta av offren uzbeker. I dag stängs den ena uzbekiska skolan i Osj efter den andra, samtidigt som det finns ytterst få uzbeker inom polisväsendet.

Också Kirgizistan

Att Saifullo Saipov skulle ha några direkta kopplingar till jihadistnätverk i Osj är än så länge inte klarlagt. Men när det gäller terrorism står det klart att Centralasien håller på att bli en av de nya skådeplatserna. I centrum står framför allt två länder: Det demokratiskt styrda men korrupta och svaga Kirgizistan och diktaturen Uzbekistan.

Kirgizistan är ett öppet samhälle, men dess svaga stat gör landet lätt att infiltrera för radikala islamister. Uzbekistan har en effektiv underrättelsetjänst, men styrs av en terrorregim som själv skapar grogrund för islamisterna.

Precis som Rakhmat Akilov hade Saifullo Saipov inte visat några tecken på radikalisering i hemlandet. Efter att han flyttade till USA började han söka sig till radikala sajter på nätet. Hans engelska är begränsad och det mest sannolika är att han lyssnade på uzbekiskspråkiga predikanter. Det skulle inte förvåna mig om en av dem är Abu Saloh, samma person som inspirerade Akilov och som enligt rysk underrättelsetjänst är hjärnan bakom terrordådet i Sankt Petersburgs tunnelbana.

Häxbrygden har fått puttra på

För några dagar sedan dömdes uzbekisk medborgare i USA, Abdurasul Juraboev, till 15 års fängelse för att ha planerat att mörda Barack Obama. Han greps år 2015 tillsammans med en annan uzbekisk och en kazakstansk medborgare. Alla tre misstänktes vara på väg till Syrien för att kriga för IS.

De två tjetjenska bröderna Tsarnajev som låg bakom terrordådet i Boston var födda i Kirgizistan. Att så många terrorister i dag kommer från före detta sovjetländer i Centralasien och Kaukasien är ingen tillfällighet. Social marginalisering, korruption, ett auktoritärt arv och svajiga kunskaper i islam är en häxbrygd som ostört har fått puttra år efter år.

Under de första åren efter Sovjetunionens fall var intresset inom EU och USA stort gentemot de före detta sovjetländerna. Sedan dess har entusiasmen svalnat och Centralasien och Kaukasien har blivit en femte rangens prioritet. EU har varit upptagen med utvidgningen, USA med Afghanistan och Mellanöstern.

Nu hinner den verkliga situationen i fatt västvärlden. Att jihadisterna fortsätter jobba i Uzbekistan, Kirgizistan och de kaukasiska områdena behöver vi inte tvivla ett ögonblick på.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00