Centerpolitiker tar Väyrynen med ro

Paavo Väyrynens uttalanden höjer få ögonbryn. Bild: Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Paavo Väyrynen meddelade i torsdags att han vill ta över Centerns ordförandeklubba, och får han inte det går han ur partiet. Hans visioner tas emot med ro av övriga partimedlemmar.

Statsminister Juha Sipilä som i och med Väyrynens uttalande direkt utmanas på sin position skriver på Twitter att han gärna tar upp kampen med Väyrynen.

Fritt översatt skriver han: "Jag deltar gärna i en hederlig tävling om Centerns linje och ordförandeskap. Oavsett hur tävlingen slutar kommer jag att fortsätta som medlem i Centern."

Andra partikändisar ville inte kommentera Väyrynens beslut alls.

– Jag säger inget om det där, var Mauri Pekkarinens kommentar till Helsingin Sanomat.

Inte heller Matti Vanhanen ville uttala sig desto mera.

– Min enda önskan är att Juha Sipilä orkar ställa upp som ordförandekandidat nästa sommar, sade han.

Vanhanen får uppbackning av riksdagsledamot och näringslivsminister Mika Lintilä.

– Det finns inget att kommentera. Det här är Väyrynens sätt, och han har rätt att göra så här enligt reglerna. Vi får se vad som händer i Sotkamo.

En som vill backa upp Sipilä ordentligt är riksdagsledamoten Mikko Kärnä.

– I dessa tider är det viktigt att ordföranden kan samla medlemmarna, inte splittra dem. Det kan Juha Sipilä. Det samma kan man inte påstå om Väyrynen, säger han enligt HS.

Paavo Väyrynen är för tillfället medlem i två partier: Centern och Medborgarpartiet, som han själv grundat. Centern tillåter i princip inte att man tillhör två partier, men Väyrynen tror att om han tar över som ordförande kommer medlemmarna i Medborgarpartiet att följa med.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning